2010: Burgerinitiatief ‘Megastallen Nee’
2010: Burgerinitiatief ‘Megastallen Nee’
Op initiatief van duizenden Brabanders is er in 2010 in Provinciale Staten serieus gesproken over de toekomst van de intensieve veehouderij in onze provincie. Er lijkt politiek succes te zijn, een meerderheid stemt voor minder vee in Brabant.
Sonja Borsboom is een van de drijvende krachten achter het burgerinitiatief ‘Megastallen Nee’. Zij heeft het voor elkaar gekregen om 33 duizend handtekeningen te verzamelen en zo een debat in Provinciale Staten over megastallen af te dwingen. Haar doel is om stallen groter dan 1,5 hectare in de ban te doen.
De BMF is trots op het werk van Borsboom en al die andere Brabanders die zich in die jaren verzetten tegen megastallen. “Hulde aan de initiatiefnemers en de 33.000 ondertekenaars dat men het zover heeft gekregen”, schrijft toenmalig interim-directeur Nol Verdaasdonk in een open brief voorafgaand aan het debat in 2010.
Gezondheidsproblemen
Dat er aanleiding is om grondig na te denken over de intensieve veehouderij is in die jaren overduidelijk. Steeds vaker zijn menselijke gezondheidsproblemen aan het licht gekomen, die in relatie staan tot de intensieve veehouderij.
Zo schrijft Verdaasdonk: “Q-koorts lijkt lange tijd onderschat te zijn. Risico op resistentie als gevolg van te overdadig gebruik van antibiotica lijkt zelfs nu nog niet overal doorgedrongen. Dit komt boven op de al lang bestaande problemen die de intensieve veehouderij veroorzaakt: mestproblemen, schade aan omringende natuur en landschap, veeziekten als varkenspest en vogelgriep en het beperkte dierenwelzijn. De veestapel in Brabant is het afgelopen jaar met 6,5% gegroeid; in 5 jaar is er 1 miljoen kilo ammoniak bijgekomen. Technische inspanningen kunnen dat niet meer opvangen. Als we de genoemde problemen willen oplossen, valt aan reductie van de veestapel niet te ontkomen!”
De BMF stelt dat de intensieve veehouderij zoals die in 2010 functioneert niet duurzaam is en dat met de dieraantallen ook moeilijk kan worden. Zoveel mensen en dieren samen in het Brabantse kneuterlandje noopt tot keuzes, tot het vaststellen van nieuwe kaders.
Herbezinning
Om de impact van de intensieve landbouw op onze natuur, gezondheid en leefomgeving te verkleinen, pleit de BMF voor ‘regionalisering van de landbouw’. Tegenwoordig hebben we het dan vaak over het sluiten van kringlopen en het verkleinen van de afstand tussen producent en consument.
De BMF staat daar niet alleen in. Verdaasdonk: “De zorgen van al die mensen die de petitie van het burgerinitiatief ‘Megastallen Nee’ hebben ondertekend, gaan verder dan het al of niet aanwezig zijn van ‘megastallen’. Het gaat om gezond voedsel; geproduceerd in een gezonde omgeving en met behoud van leefmilieu en landschap.”
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?