2009: Zonnebekestraat beste straat van Brabant
2009: Zonnebekestraat beste straat van Brabant
Energie- en geldbesparing staat al jaren bij de Brabantse Milieufederatie hoog op de agenda. Zo wordt de Casimir Milieuprijs 2009 toegekend aan de bewoners van de Zonnebekestraat in Breda voor hun inzet voor energiebesparing in de straat.
De beste Brabantse klimaatstraat ligt in 2009 in Breda-Noord. Bijna alle bewoners van de Zonnebekestraat gingen dat jaar aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen. En dat is ze ook gelukt, ze kwamen namelijk als beste Brabantse straat uit de bus in de nationale campagne Klimaatstraatfeest.
Kees ten Dam en Rieki van Gils trokken de kar en wisten de gemeente, woningbouwvereniging en de media te mobiliseren voor hun vele energiebesparende acties. De bewoners hebben hiermee een klimaatstraatfeest gewonnen, daarnaast werden ze ook door de BMF geëerd met de Casimir Milieuprijs. Ze verdienden deze prijs omdat de straat een voorbeeld is voor anderen en omdat ze hebben laten zien dat energiebesparing heel makkelijk kan zijn en dat wanneer je dit met z’n allen doet, het ook nog eens erg leuk is.
Van de 500 klimaatstraatfeesten die er in de landelijke campagne Klimaatstraatfeest te winnen waren, zijn in totaal 70 prijzen in Brabant gewonnen. Er werd dat jaar in 70 straten in Brabant feest gevierd.
Nationale Klimaatstraatfeest
Aan het Nationaal Klimaatstraatfeest hebben 3282 straten uit heel Nederland meegedaan, waaronder zo’n 450 Brabantse. De campagne liep van eind oktober 2008 tot 1 april 2009. Het aantal huishoudens per straat varieerde van enkele deelnemers tot bijna de hele straat.
Deelnemers konden online eenvoudig punten verdienen door individuele besparingsacties door te geven en een aantal gadgets in te vullen. Maar vooral werden straten aangemoedigd om met zoveel mogelijk buren gezamenlijk actie te ondernemen.
De manieren om energie te besparen liepen zeer uiteen. Straatbewoners schakelden
buitenverlichting uit of maakten afspraken met de gemeente om een proefopstelling met LED-verlichting in hun straat op te stellen. Spaarlampen werden ingedraaid, gezamenlijke moestuintjes werden aangelegd, zonnepanelen werden op de daken geïnstalleerd en deelnemers gebruikten zoveel mogelijk de fiets om zich te verplaatsen.
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?