2007: Winkeldeur open? Dat doet de deur dicht!
2007: Winkeldeur open? Dat doet de deur dicht!
De Brabantse Milieufederatie ziet nog veel mogelijkheden voor energiebesparing bij winkels die hun deuren op laten staan. In 2007 presenteert de BMF de resultaten van het project ‘De winkeldeur open? Dat doet de deur dicht!’
De BMF voerde het project uit in het kader van haar klimaatprogramma en wilde de relatie verkennen tussen het openstaan van de winkeldeuren en het energieverbruik. De verkenning werd eind 2006 uitgevoerd. De BMF heeft de Tilburgse wethouder Moorman gevraagd om ervoor te zorgen dat voor de volgende winter alle winkeliers in Tilburg over de mogelijkheden worden geïnformeerd.
Winkels die hun voordeur of soms hele voorgevel open hebben staan, hebben daar een luchtgordijn, dat met een verwarming en een ventilator in stand wordt gehouden. De winkeliers die meededen aan het onderzoek hadden in eerste instantie geen idee hoeveel energie het luchtgordijn verbruikte. Het energieverbruik van het luchtgordijn bleek het grootste deel van het totale energieverbruik te zijn.
Energiebesparing bij winkels
De meest gemakkelijke en direct in te voeren besparingsactie voerde een van de winkeliers uit het onderzoek al direct uit. Zodra de temperatuur daalde, deed hij tijdens rustige momenten een van de twee deuren dicht. Wanneer dit altijd gedaan zou worden, kan dit oplopen tot een besparing van ongeveer 30%.
Winkeliers van een winkel met een grote open pui kunnen veel energie besparen door de opening kleiner te maken. Vaak kan het lager, dan kunnen er nog altijd evenveel mensen door, vaak kan het ook smaller. Lager én smaller kan een besparing tot 35% opleveren van het energieverbruik van het luchtgordijn.
Wethouder Moorman toonde zich enthousiast over het initiatief van de Brabantse Milieufederatie om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Zij heeft de uitnodiging aangenomen om er samen voor te zorgen dat winkeliers in Tilburg op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden die zij hebben om geld en energie te besparen.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?