1993: Werken aan Ecologische Hoofdstructuur
1993: Werken aan Ecologische Hoofdstructuur
Het beschermen van biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van het werk van de Brabantse Milieufederatie. Zonder flora en fauna staat het leven stil. Dat besef dringt in de jaren ’90 verder door. Zo is er het Biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro en in Nederland wordt er gewerkt aan de Ecologische Hoofdstructuur.
Behoud en versterking van biodiversiteit is al jaren een belangrijk speerpunt voor de natuur- en milieubeweging. Sinds de jaren ’50 neemt namelijk het aantal soorten planten en broedvogels af. Om het tij te keren wordt de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) geïntroduceerd. Tegenwoordig beter bekend als het Natuurnetwerk Nederland.
Ecologische Hoofdstructuur
De EHS is de instelling van een samenhangend netwerk van natuurgebieden. De introductie hiervan in 1990 komt voort uit het besef dat meer en sterkere overheidsbemoeienis nodig is om de achteruitgang van de natuur te stoppen. Waardevolle natuurgebieden moeten worden gehandhaafd en deze moeten met elkaar worden verbonden.
In 1993 is in het structuurschema Groene Ruimte van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bepaald waar in Nederland de ecologische hoofdstructuur (EHS) komt te liggen. Brabantse natuurgebieden vormen hierin uiteraard een belangrijk onderdeel.
Natuurnetwerk Brabant
De provincie Noord-Brabant werkt sinds 2014 samen met allerlei partners aan de opvolger van de EHS in Brabant: het Natuurnetwerk Brabant. Dit is een netwerk van grote en kleine Brabantse natuurgebieden en alle verbindingen hiertussen. Veel verbindingen ontbreken echter nog, maar zijn hard nodig voor dieren en planten om van het ene naar het andere gebied te kunnen gaan om zo voldoende voedsel te vinden en zich voort te kunnen planten.
Ook steeds meer particulieren zetten zich in voor het creëren van deze ecologische verbindingen. De Brabantse Milieufederatie ondersteunt dit onder andere met het geven van cursussen, trainingen en workshops. Denk aan het aanplanten van meer groen met Plan Boom of het aanleggen van voedselbossen.
Zo werken we samen met verschillende Brabantse partners aan een sterk Natuurnetwerk Brabant.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?