1987: Europees Jaar van het Milieu
1987: Europees Jaar van het Milieu
1987 vormt een belangrijk jaar voor de milieubeweging. Het is het eerste Europees milieujaar en tevens het jaar waarin in Nederland voor het eerst een nationaal milieubeleidsplan wordt geformuleerd. De invoering van de milieu effectenrapportage (MER) stamt uit dit jaar en er komt een nieuwe meststoffenwet. Ook de wet bodembescherming treedt in werking. Al met al een hoop verandering op het gebied van milieubeleid in ons land.
BMF geeft in 1987 de Handleiding Hinderwet uit. Met behulp van deze handleiding moet iedereen – ook zonder technische of juridische deskundigheid – de aanvraag van een bedrijf voor een hinderwetvergunning kunnen beoordelen, een bezwaarschrift kunnen opstellen en actie ondernemen wanneer bedrijven zonder vergunning werken of zich niet aan de voorschriften houden.
Oudste milieuwet
De Hinderwet is de oudste milieuwet in Nederland. De wet werd in 1875 voor het eerst opgesteld en heeft als doel het voorkomen of beperken van gevaar, schade of hinder veroorzaakt door bedrijven, die vaak in de directe woonomgeving spelen. Om deze reden hebben veel milieu- en bewonersgroepen vaak met de Hinderwet te maken.
De BMF heeft met de handleiding de procedurele, technische en juridische aspecten met betrekking tot de Hinderwet op een begrijpelijke manier op een rij gezet. De handleiding geeft informatie over vergunningverlening, zowel voorafgaand aan het verstrekken van de vergunning als de problemen die zich kunnen voordoen als eenmaal een vergunning is verleend. Zo wordt onder andere ingegaan op de middelen om de handhaving van deze wet af te dwingen. Ook wordt middels voorbeelden van bedrijfstakken geschetst hoe de praktijk van vergunningaanvraag, vergunningverlening en handhaving verloopt.
De handleiding beslaat maar liefst 229 pagina’s en wordt in 1992 herzien. Het vormt een belangrijk hulpmiddel voor de aangesloten natuur- en milieuorganisaties in deze jaren.
Ook in 1987: kernramp Tsjernobyl
De ramp in Tsjernobyl zorgt voor een abrupt einde aan een ander dossier van de BMF: de mogelijke komst van een kerncentrale naar Moerdijk. De BMF verzet zich op verschillende manieren tegen de komst van de kerncentrale naar Moerdijk en heeft er begin jaren ‘80 veel werk aan.
De ramp in Oekraïne zorgt voor een sterke verandering in de publieke opinie en het debat over kernenergie. In 1987 spreekt ook de toenmalige commissaris van de Koningin in Brabant, Frank Houben, zich uit tegen de komst van de kerncentrale. Daarmee zijn de plannen definitief van de baan.
Ook in latere discussies over kernenergie is de Brabantse Milieufederatie helder. “Kernenergie is niet duurzaam, zolang er gevaarlijk afval vrijkomt”, aldus huidig directeur Femke Dingemans.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?