1981: ‘Waar komt die rotzooi toch vandaan?’
1981: ‘Waar komt die rotzooi toch vandaan?’
Afvalscheiding is tegenwoordig een automatisme in ieder huishouden, maar in 1981 was dat wel anders. De Brabantse Milieufederatie moet dan nog veel moeite doen om het onderwerp op de agenda te krijgen.
In 1981 publiceert de BMF een uitgebreide brochure over afval: ‘Waar komt die rotzooi toch vandaan, waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?’. Het delen van kennis over afval, recycling en hergebruik doet de BMF ook door het organiseren van diverse afvalcursussen.
De inzet van de BMF zorgt ervoor dat er vorm en inhoud wordt gegeven aan het afvalbeleid, met als mooi resultaat dat we afval beter zijn gaan scheiden. In 1992 wordt al 40 procent van het afval in Brabant hergebruikt.
Glasbak: een Brabants succes
Een succesvoorbeeld van betere afvalscheiding is de introductie van de glasbak. Nu zijn deze containers niet meer weg te denken, maar eind jaren ‘70 heeft Den Bosch de primeur. Bij winkelcentrum Zuiderpassage verschijnt de eerste glasbak van het land.
Op 17 mei 1978 start in Brabant het glasbakkenproject. In de eerste drie jaar doen 71 Brabantse gemeenten mee door glasbakken te plaatsen in wijken en buurt, in totaal zijn 500 gele glasbakken geplaatst. Voorheen werd glas weggegooid bij het restafval. Het project levert zo een besparing op in zowel energie als stortruimte. Bovendien hoeft de vuilnisman zich geen breuk meer te tillen aan de zware afvalzakken.
Het Brabantse project wordt een succes en er verschijnen uiteindelijk glasbakken in heel Nederland. Het recyclen van glas is niet alleen een manier om energie te besparen bij de productie van glas, het zorgt ook voor een besparing van grondstoffen. Er hoeft minder zand, soda en kalksteen te worden gewonnen om nieuw glas te produceren. Inmiddels staan er zo’n 25.000 glasbakken in Nederland.
Tags:Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?