1978: 1e winnaar Casimir Milieuprijs
1978: 1e winnaar Casimir Milieuprijs
Alhoewel het 5-jarig bestaan van de BMF in 1977 een feit is, viert de stichting haar lustrum pas in 1978. Het is bij deze viering dat voor het eerst de Casimir Milieuprijs wordt uitgereikt.
De Casimir Milieuprijs is een symbolische erkenning voor Brabanders en groepen die een positieve bijdrage aan het milieu leveren of hebben geleverd. De prijs is vernoemd naar de eerste voorzitter van de BMF prof. dr. Casimir en aan het ontstaan van de prijs gaat een mooi verhaal vooraf.
10 duizend gulden
Prof. dr. Casimir is begin jaren 70 lid van de Raad van Bestuur van Philips en hoofd van het Natuurkundig Laboratorium (NatLab). Hij is groot voorstander van de nieuwe milieufederatie en wordt in 1972 de eerste voorzitter van de Brabantse Milieufederatie.
Om te zorgen dat de BMF snel van start kan, stelt Casimir uit eigen zak 10 duizend gulden ter beschikking. Kort daarop zegt de provincie Noord-Brabant een subsidie toe, waarop het bestuur de gift wil teruggeven. Maar daar wil prof. dr. Casimir niets van weten: “Jullie mogen het houden!”
Van de renteopbrengst van de gift is de Casimir Milieuprijs ingesteld. In de beginjaren krijgt de winnaar een geldprijs van 1.000 gulden, maar tegenwoordig wordt de prijs uitgereikt in de vorm van een houten bank in de openbare ruimte in Brabant.
Milieuridder van het eerste uur
Jan Vriends ontvangt in 1978 voor het eerst de milieuprijs. Hij wordt door de BMF geëerd als ‘Milieuridder van het eerste uur’. Met zijn werk wil hij bij een breed publiek waardering en begrip voor de natuur stimuleren, dat doet hij als docent biologie, schrijver van natuurboeken en met zijn vele lezingen en bijdragen aan radio en televisie.
Als geen ander kan Jan Vriends duidelijk maken hoe dieren en planten leven, wat ze doen en waarom ze onmisbaar en nuttig zijn als radertjes in een ecosysteem. Met zijn enthousiaste verhalen wil hij vooral verwondering en ontzag voor de natuur kweken. En die inzet is ook nu nog zichtbaar in Brabant.
Begin jaren 70 besluit Jan Vriends zijn grote droom te verwezenlijken: het openen van een eigen museum. Hij start met een bezoekerscentrum in een lege boerderij met hierin tevens het Natuurstudiecentrum Jan Vriends. Het museum wordt dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Asten uitgebreid en gerenoveerd. Het Natuur Historisch Museum ‘De Peel’ is een feit, tegenwoordig bekend als Museum Klok en Peel.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?