1976: Aktie ‘Kranig met water’ tegen verspilling en vervuiling van water
1976: Aktie ‘Kranig met water’
Gezond, schoon en voldoende water is belangrijk voor mensen, maar ook voor de flora en fauna die Brabant rijk is. Daarom zetten we ons in voor een evenwichtig en duurzaam (grond)watersysteem. In 1976 doen we dat onder het motto: ‘Kranig met water’.
Dat we zuiniger moeten zijn op ons waardevolle water weten we al jaren, maar dat bewustzijn is er niet altijd geweest. Op initiatief van Milieudefensie bundelen we daarom halverwege de jaren ’70 de krachten. Samen met 20 andere (landelijke) natuur-, milieu-, vrouwen- en consumentenorganisaties zetten we ons in om verspilling en vervuiling van het water in en om het huis tegen te gaan.
Watervervuiling
Via uiteenlopende kleine tips helpen we bewoners bij het besparen van water. De tips voelen misschien gedateerd en overbodig aan, maar deze zijn nog steeds actueel. Denk bijvoorbeeld aan ‘draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen’ of ‘neem een korte douche in plaats van een bad’.
De campagne heeft vanaf het begin ook oog voor watervervuiling. Je kan het je niet meer voorstellen, maar vuil spoelen we in ’76 nog massaal door de gootsteen. Denk aan foto-ontwikkelaar, medicijnresten, afgewerkte olie, sigarettenpeuken, maandverband, etc.. Het komt allemaal in ons afvalwater terecht.
Manifest
De actie ‘Kranig met water’ blijkt succesvol, maar het is niet genoeg om verspilling en vervuiling van ons water tegen te gaan. “Het besef moet bestaan, dat mentaliteitsverandering alleen niet voldoende is,” zegt Theo Richel, coördinator van de actie op 05-10-1977 in De Volkskrant. “De overheid en het bedrijfsleven zullen ook een steentje moeten bijdragen.”
Een jaar na de start van de actie presteren we, samen met de andere organisaties, het manifest ‘Water-Alarm’. Enkele punten uit het manifest:
- Binnen vijf jaar moet het fosfaat uit wasmiddelen zijn verbannen;
- Apparaten moeten zo worden gemaakt dat ze zo weinig mogelijk water gebruiken;
- Elke woning moet een watermeter krijgen, zodat het watertarief en de zuiveringsheffing wordt gebaseerd op het watergebruik en niet op de berekening per woning.
Ook in 2022 is het belangrijk dat we zuinig zijn op ons waardevolle water, want elke druppel telt. Toen en nu.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?