1975: BMF lanceert tijdschrift ‘Brabants Milieu, let op uw saeck’
1975: BMF lanceert tijdschrift ‘Brabants Milieu, let op uw saeck’
De Brabantse Milieufederatie lanceert in 1975 een eigen tijdschrift onder de titel ‘Brabants Milieu, let op uw saeck’. Het is een bulletin bedoeld voor een breed publiek om Brabanders te informeren over uiteenlopende milieuonderwerpen.
Het is 20 februari 1975, de eerste redactievergadering van het nieuwe informatieblad. Tijdens de vergadering wordt er druk gedebatteerd over het doel van het bulletin. Zo zegt de een dat het een blad moet worden “met grote informatiedichtheid, compact, het publiek hoog aanslaand maar niet deskundig achtend, kort, jargon vermijdend, leesbaar, afgeronde gehelen en relativerend van toon, ironisch, duidelijk aangevend waar we staan en dat concessies niet denkbaar zijn.” Waarop onmiddellijk wordt verzucht: “Dit klinkt als een geslaagde kruising tussen een schaap en een duizendpoot.”
Brabant Natuurlijk!
Door de grote uitdagingen en milieuproblemen van de jaren ’70 wordt de productie van het blad na een korte periode tijdelijk gestaakt. Het reguliere werkt neem simpelweg te veel tijd in beslag van het team. In 1979 wordt het blad nieuw leven ingeblazen onder de titel BRABANT NATUURLIJK!.
“Om de nieuwe start wat te benadrukken is er gekozen voor een nieuwe naam: Brabant Natuurlijk! Op te vaten als eis, maar ook als vertwijfelde uitroep als er op milieugebied (weer) eens wat misgaat”, zo schrijft Hans Lodewijkx in een terugblik in 1987. Hanneke Verschuuren is vanaf 1983 werkzaam bij de BMF en actief betrokken bij de productie van het blad. “Met veel stencil-, plak- en knipwerk voor de redacteur Hans Lodewijkx en mij en later nog Elly Janmaat. Het verzendwerk deed ik vaak op de zondag, daar had ik tijdens werktijden geen tijd voor.”
“Zeer waardevol blad, geschikt voor ieder begaan met het milieu”
Het tijdschrift is in de jaren ’70, ’80 en ’90 heel belangrijk in het delen van informatie over het milieu. Zo schrijft de Nederlandse Bibliotheek en Lektuurcentrale in een recensie: “Met name de achtergrondinformatie geeft veelal belangrijke en waardevolle gegevens, gebaseerd op moderne onderzoeken. Zeer waardevol blad, geschikt voor ieder begaan met het milieu.”
Brabant Natuurlijk geeft een mooi inkijkje in het vele werk wat in de eerste 24 jaar van de BMF is verzet. In 1999 valt het doek definitief voor het tijdschrift. De BMF besluit een andere koers te varen voor haar informatievoorziening.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?