1974: Onrust over uitbreiding giffabriek
1974: Onrust over uitbreiding giffabriek
1974 is het jaar waarin Nederland de WK-finale tegen West-Duitsland verliest, ABBA het Eurovisiesongfestival wint en er is veel onrust in West-Brabant over de uitbreiding van een giffabriek.
Het staat veel mensen nog helder voor de geest: verlaten snelwegen die slechts worden gebruikt door fietsers, rolschaatsers en wandelaars. En dat alles door een olieboycot van Arabische olieproducerende landen, als repercussie tegen de steun van Nederland in de Jom Kipoeroorlog.
Het gevolg van de olieboycot was dat er van november ’73 en januari ’74 een aantal autoloze zondagen werden ingevoerd en benzine ging op de bon. Overheden beseften daardoor meer en meer dat we minder afhankelijk moeten zijn van olie als energiebron. Zo ging er meer onderzoeksgeld naar zonne- en windenergie.
Helaas was de aandacht voor duurzame energie van korte duur, ondanks de sterke prijsstijging bleef aardolie nog steeds goedkoper.
Uitbreiding giffabriek in West-Brabant
In 1974 is er ook veel onrust in Brabant over de uitbreiding van een giffabriek op de grens van Bergen op Zoom en Halsteren. De BMF trekt samen met lokale natuur- en milieuorganisaties en burgers op om uitbreiding van de chemische fabriek van General Electric Plastics (tegenwoordig: SABIC) te stoppen.
General Electric Plastics heeft het plan opgevat om haar fabriek uit te breiden met een installatie voor carbonylchloride. Carbonylchloride, beter bekend als fosgeen, is een zeer giftig gas dat onder andere in de Eerste Wereldoorlog is gebruikt.
De bezwaren van de groene organisaties richten zich voornamelijk tegen de opslag en verwerking van fosgeen en chloor. “Daarbij wordt gewezen op het uiterst gevaarlijke karakter van fosgeen, dat al bij een concentratie van een vijfduizendste promille dodelijk is. Op het nieuwe bedrijfscomplex zou gemiddeld acht ton van dit gifgas in tanks zijn opgeslagen”, zo schrijft de Volkskrant op 21-02-1974.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
50 JAAR GROENE VRIJWILLIGERS
Wat betekent natuur- en milieubescherming voor jou?