Voedselbossen

Voedselbossen

Voedsel oogsten in het bos. Voedselbossen krijgen meer en meer aandacht. De Brabantse Milieufederatie heeft het concept omarmd als manier om natuur en voedselproductie te combineren.

Voedselbossen voor meer biodiversiteit

Stel je eens voor dat je in een prachtig bos loopt: om je heen is alles groen, planten groeien op elk beschikbaar plekje. Je hoort vogels en een stromende beek. Zo’n bos zou eetbaar kunnen zijn als we het zelf zouden aanplanten, met de natuur als voorbeeld.

Een voedselbos onderscheidt zich in opzet en ontwerp van een tuinderij of boomgaard. Voedselbossen lijken veel meer op echte bossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruik maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Denk daarbij aan een grote diversiteit aan bomen, struiken en bosplantsoen.

Voordelen van voedselbossen

Voedselbossen dragen bij aan meer biodiversiteit, het vastleggen van CO2 in het hout en de bodem, daarnaast houden ze water vast. Kortom: een mooi voorbeeld van natuurinclusieve landbouw.

Cursussen, trainingen en workshops

Het voedselbos is natuurlijk geen nieuw fenomeen, maar bij het verwerven van grond, het ontwerp en de aanleg van het bos zal je wellicht voor uitdagingen gesteld worden. Om je op weg te helpen organiseert de Brabantse Milieufederatie diverse trainingen, van basiscursus tot masterclass.

De BMF deelt graag haar expertise en relevante netwerk. Met onze cursussen ondersteunen we bij het zoeken naar geschikte grond, subsidies en kennis. Ook gaan we tijdens praktijkdagen naar bestaande voedselbossen om van elkaar te leren en kennis en ervaringen te delen.

Resultaat: Wat levert een cursus voedselbossen op?

  • Veel ecologische kennis: Over het aanleggen, onderhouden en ontwerpen van eetbare bossen als vorm van natuurinclusieve landbouw.
  • Inspiratie en praktijkervaring: Hoe doen anderen het en wat zijn goede verdienmodellen?
  • Handvatten voor een eigen voedselbos: Over beschikbare subsidies, geschikte grond, bedrijfsplannen, en marketingstrategieën.

Kortom, jij weet na een excursie, workshop of masterclass beter hoe je voedselbossen in Brabant kunt vormgeven!

Doelgroep: Voor wie zijn deze trainingen?

Onze trainingen, workshops en excursies zijn onmisbaar voor iedereen die actief aan de slag wilt met voedselbossen. Herken je jezelf in een van de volgende profielen? Dan kan je deelnemen aan een van onze vele trainingen.

  • Je wilt een voedselbos aanleggen in Brabant, maar je hebt geen grond en/of kennis
  • Je bent een Brabantse boer, je hebt grond, maar weinig kennis over voedselbossen
  • Je bent gewoon ontzettend enthousiast over voedselbossen en wilt hoe dan ook meedoen

Studiepad voedselbossen

De voedselbostrainingen, -workshops en -excursies zijn los van elkaar te volgen. Daarbij adviseren we wel om goed te kijken naar het je eigen kennisniveau om te bepalen of een cursus geschikt is.

Volgens onze cursusleiders is het onderstaande studiepad het meest geschikt om zelf een voedselbos te realiseren:

  1. Introductie: Basiscursus voedselbossen (3 avonden + 1 praktijkdag)
  2. Masterclass: Financiering van voedselbossen (1 avond)

Kijk via onderstaande knop in ons activiteitenoverzicht of er een cursus van jouw wens op ons programma staat. Heb je interesse in één van beide voedselboscursussen maar staat die nog niet op de planning? Laat ons dan via een berichtje weten dat je interesse hebt. Als er genoeg potentiële deelnemers zijn, plannen we weer een nieuwe editie!

Wil je meer weten?

Mocht je interesse hebben, of je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!