Zandpad van de Luieboom in Breda wint prijs

augustus 15, 2024

Zandpad van de Luieboom in Breda wint Hetty Gerringa prijs voor mooiste Brabantse zandpad van 2024

Zandpad van de Luieboom, winnaar van de Hetty Gerringa prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024. Foto door: Leonie Franken.

15 augustus 2024 – De winnaar van de Hetty Gerringa prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024 is bekend. Zandpad van de Luieboom, gelegen op de Rith tussen de Raamschoorseweg en Rithsestraat in Breda, wint de prijs. Met de prijs spreekt de Brabantse Milieufederatie (BMF) haar bewondering uit voor het bijzondere zandpad en vraagt ze aandacht voor het belang van zandpaden in Brabant. Op 28 september reikt wethouder Peter Bakker de prijs uit.

Voor de Hetty Gerringa prijs waren 22 zandpaden uit heel Brabant genomineerd. Een makkelijke keuze was het dus niet voor de jury, maar toch stak het zandpad van de Luieboom met kop en schouders boven de rest uit. Het onverharde pad heeft een rijke historie: het kronkelt al door het Bredase landelijk gebied sinds 1850 (en misschien nog langer, omdat de nabijgelegen Turfvaart er al sinds 1600 ligt). Ook heeft het pad veel waarde voor het landschap en een rijke biodiversiteit. Tijdens het wandelen loop je tussen de oude beukenbomen en kun je bijen, bonte spechten en eekhoorns tegenkomen.

De jury schrijft dan ook in haar juryrapport: “Het zandpad van de Luieboom is precies zoals wij zandpaden in Brabant graag zien. Het zandpad scoorde op alle drie de criteria, biodiversiteit, cultuurhistorie en recreatie, het hoogst van alle genomineerde zandpaden.”

Recht op bescherming

Marinel van Walsum uit Breda, inzender van het zandpad, reageert verheugt: “Het is echt mooi dat het zandpad van de Luieboom op de Rith wint! Als je er loopt dan vertraag je en geniet je van het ongelofelijke historische Brabantse landschap. Daarnaast is het een klein ecosysteem met diverse bomen en struiken. En wat mij betreft heeft elk zandpad eigenlijk recht op zo’n prijs, recht op bescherming.”

Zandpaden, vaak ook wel onverharde wegen genoemd, zijn een karakteristiek onderdeel van het Brabantse landschap. Mensen wandelen er graag en het is een belangrijk onderdeel van het leefgebied van veel diersoorten. Toch worden Brabantse zandpaden in het buitengebied nog altijd verhard, omgeploegd of verdwijnen ze door nieuwbouw en verstedelijking.

Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de BMF: “Het verdwijnen van zandpaden is slecht nieuws voor de biodiversiteit, recreatie en ons karakteristieke Brabantse cultuurlandschap. Met de Hetty Gerringa prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024 vragen we daarom graag aandacht voor het behoud van zandpaden.”

Langs bij het Hetty Gerringa zandpad

Op zaterdag 28 september is de feestelijke uitreiking van de Hetty Gerringa prijs bij het zandpad van de Luieboom. Wethouder Peter Bakker overhandigt dan de prijs aan de inzender van het onverharde pad, Marinel van Walsum, en vertelt wat de gemeente Breda doet voor het behoud en de bescherming van zandpaden.

Ook maken we een wandeling over het onverharde pad onder leiding van deskundige gidsen, die toelichting geven en verhalen delen over het mooie pad en het belang van zandpaden. Je kunt je aanmelden om mee te wandelen.

Aanmelden

Over de Hetty Gerringa prijs

De Hetty Gerringa prijs voor het mooiste Brabantse zandpad van 2024 is vernoemd naar oud-medewerker van de BMF Hetty Gerringa, een natuurbeschermer in hart en nieren. In de ruim 25 jaar bij de natuurorganisatie heeft ze zich altijd ingezet voor het behoud van zandpaden. Femke Dingemans: “Met deze prijs eren we haar belangrijke werk en benadrukken we het belang van het behoud van deze onverharde wegen.”

De winnaar is gekozen door een vakjury bestaande uit een vertegenwoordiger van Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Meer weten?

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    27 augustus 2024 BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen
  • Nieuws
    23 augustus 2024 Boeren met hand, hoofd en hart bij Bioboerderij 't Schop
  • Nieuws
    15 augustus 2024 Zandpad van de Luieboom in Breda wint prijs
  • Nieuws
    16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER