BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant

mei 17, 2024

BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant

Na maandenlang overleg werd gisterochtend het coalitieakkoord ‘Hoop, lef en trots’ van de PVV, VVD, NSC en BBB gepresenteerd. Hoewel we wat aanknopingspunten zien, brengt de nieuwe coalitie geen natuur- en klimaatoplossingen. Ze zwakt ze juist af. Alleen maar meer reden voor ons om hard te blijven werken voor een mooi en duurzaam Brabant.

We staan voor grote transities op het gebied van water, klimaat, energie, natuur, landbouw en circulaire economie. Dat vraagt om betrouwbaar en consequent beleid. De nieuwe coalitie lijkt niet van plan de lijn van het vorige kabinet door te zetten. Zo zetten ze een streep door het fonds voor de stikstofaanpak en bezuinigen ze op investeringen in de energietransitie.

Lichtpuntjes en zorgen

Toch zien we als BMF ook kansen. We vinden het goed dat de nieuwe regering zich in gaat zetten voor de langjarige en marktconforme beloning van agrarisch natuurbeheer en ecosysteemdiensten. Ook zijn wij net als de coalitiepartners voorstander van het zoeken naar duurzame oplossingen in de diverse gebiedsprocessen via het ‘trappetje van Remkes’ (innoveren, extensiveren, verplaatsen en stoppen). Tenslotte is het goed dat de coalitie de noodzaak voor klimaatadaptieve maatregelen ziet en daarmee verder wil.

Ondanks deze lichtpuntjes maken we ons toch zorgen. In plaats van in te zetten op de broodnodige versnelling van het herstellen, beschermen en versterken van natuur en milieu en het tegengaan van de klimaatcrisis kiezen de coalitiepartijen voor vertragen en uitstellen. Op allerlei onderwerpen blijven ze zoeken naar nieuwe geitenpaadjes die niet uitvoerbaar of juridisch houdbaar zijn. Een echt toekomstperspectief blijft dus uit – voor de natuur, de Brabander én de boer.

Milieubeweging vaker in zwaar weer geweest

We strijden als federatie al meer dan 50 jaar, samen met de 116 bij ons aangesloten lokale natuur- en milieuorganisaties, hard voor de natuur. In goed weer en in zwaar weer. Het coalitieakkoord laat vooral zien hoe urgent ons werk is en blijft. Wij blijven ons dus, samen met alle constructieve partners in de provincie, inzetten voor een mooi en duurzaam Brabant. Want er is nog een wereld te winnen voor de natuur, de Brabanders van nu én de Brabanders van morgen.

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
  • Nieuws
    08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
  • Nieuws
    04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
  • Nieuws
    01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen
  • Nieuws
    24 juni 2024 Handboek Bouwen voor de Toekomst uitgebreid: nu nóg meer inspiratie en voorbeelden voor duurzaam bouwen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER