Verzet tegen kap bomen

Nieuws | Thema: Juridische zaken

november 26, 2019

Verzet tegen kapplannen waardevolle bomen

N638 Zundert Rucphen, foto: Google maps

Op verschillende plaatsen wil de provincie Noord-Brabant grote aantallen bomen kappen. Hier is maatschappelijk veel verzet tegen. Landschappelijk en ecologisch waardevolle bomen moeten verdwijnen vanwege de reconstructie van een provinciale weg.

De provincie wil zo’n 400 bomen kappen langs de N638, de weg van Zundert naar Rucphen. En bijna 200 bomen moeten verdwijnen langs de N395 tussen Diessen en Middelbeers.

Veel verzet

Er is veel verzet tegen deze kapplannen. Zo zijn in Hilvarenbeek de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH), het Biodiversiteitsteam en de Diessense Dorpswerkgroep Wij Wel bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de kapplannen. Zij voeren onder meer aan dat de gemeente, die aanvankelijk de vergunning voor de kap geweigerd had, alsnog overstag ging en alsnog vergunning verleende zonder de VNMH en anderen te horen.

De gemeente week hierbij af van het advies van de bezwarencommissie. De gemeente baseert zich op verkeersveiligheidscijfers die niet nader onderbouwd worden en gaat volledig voorbij aan uitgebrachte rapporten en het eigen bomenbeleidsplan alsmede het bestemmingsplan. Ook wordt geen inzicht gegeven in wat de gevolgen van de verbreding van de weg zijn op het gebied van stikstof.

Alvast beginnen met kappen

De VNMH heeft sterk de indruk dat niet zozeer de verkeersveiligheid de doorslag heeft gegeven bij de gemeentelijke ommezwaai, maar vooral het feit dat de provincie een ‘deal’ met de gemeente heeft gesloten over enkele andere knelpunten in de gemeente. De provincie heeft inmiddels schriftelijk geweigerd met de kap te wachten op de uitkomst van de procedure. Daarom heeft de VNMH ook een verzoek om voorlopige voorziening gevraagd bij de rechter, om te voorkomen dat de provincie alvast zou gaan kappen.

Statenvragen

Ook bij de plannen voor de kap van 400 karakteristieke bomen bij de N638 in Rucphen beroept de provincie zich op verkeersveiligheidsargumenten die niet nader onderbouwd worden. De bezwaren tegen de kap zijn hier min of meer vergelijkbaar met die in de gemeente Hilvarenbeek. De Partij voor de Dieren heeft hierover inmiddels statenvragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Tags:

Neem contact op

Laatste nieuws

  • Nieuws
    16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
  • Nieuws
    08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
  • Nieuws
    04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
  • Nieuws
    01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws