Verbouwen, met oog voor bedreigde dieren: handleiding & webinar natuurvriendelijk isoleren
De laatste jaren neemt de isolatie van huizen een vlucht. Een goede ontwikkeling, want energiebesparing is cruciaal in de energietransitie. Bij het isoleren is het wel belangrijk rekening te houden met de andere bewoners van het huis: bedreigde en beschermde diersoorten. Anders lopen we het risico ze te verjagen, verstoren of doden. De Friese Milieufederatie en het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân brengen daarom, in samenwerking met de BMF, een handleiding met tips uit: ‘Zo isoleer je natuurvriendelijk’. Ook wordt het webinar natuurvriendelijk isoleren georganiseerd.
Kwetsbare diersoorten als huisgenoten
Er zijn in Nederland verschillende diersoorten die steeds zeldzamer worden. Een goed voorbeeld is de huismus, waarvan de populatie in veertig jaar tijd meer dan gehalveerd is. Maar ook de gierzwaluw en de vleermuis hebben het zwaar. Deze soorten maken van kiertjes en gaten in huizen nogal eens hun thuis. Bij de isolatie van onze huizen worden ze dan ook bedreigd.
Je zou het misschien niet van al deze soorten denken, maar het is juist fijn om ze rondom je huis te hebben. Zo eten ze veel insecten en zorgt de huismus ook nog voor bestuiving van bloemen. Allemaal vormen ze een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Het is daarom belangrijk om ze te beschermen.
Handleiding ‘Zo isoleer je natuurvriendelijk’
Veel woningeigenaren zijn zich niet bewust van hun medebewoners en hoe kwetsbaar en belangrijk deze diersoorten zijn. Ze gaan snel aan de slag met isoleren en realiseren zich niet dat ze onbewust bedreigde diersoorten verjagen of doden. Voor verschillende natuur- en milieuorganisaties de reden om hier meer aandacht voor te vragen.
Daarom bieden we de gratis handleiding ‘Zo isoleer je natuurvriendelijk’ aan.
DOWNLOAD HANDLEIDING