Terugblik Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie

oktober 22, 2024

Terugblik Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie

Foto’s door: Leonie Franken

Duurzame energie opwekken én je gemeente leefbaar houden voor de natuur en je inwoners? Dit kan door beiden te integreren in natuurinclusieve energieprojecten. Daarover ging de Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie, die afgelopen woensdag 16 oktober plaatsvond.  

Op een door natuur omringde locatie in Loon op Zand kwamen ambtenaren vanuit diverse Brabantse gemeenten en waterschappen samen. Zij houden zich onder andere bezig met de (duurzame) energietransitie, ecologie of ruimtelijke ordening. Met inspirerende sprekers vanuit verschillende expertises werd er informatie gedeeld en ervaringen uitgewisseld over hoe je als gemeente kunt aansturen op het natuurvriendelijk inrichten van een energieproject. Een interessante dag waarin de verbinding onderling is gelegd. Naast de interessante thema’s ging men in gesprek over waar de verschillende gemeenten zich mee bezighouden.  

De diverse sprekers die aan het woord waren deelden hun kennis over natuurinclusieve energieprojecten. De dag begon met spreker Bert Branderhorst vanuit Energiecoöperatie Loon op Zand. Hij vertelde over de ontwikkeling van het nabijgelegen zonnepark en zijn ervaringen met het natuurinclusief ontwerpen. 
Ecoloog Friso van der Zee vanuit de WUR sprak uitgebreid over de combinatie van biodiversiteit en zonneparken en de onderzoeken die zij uitvoeren op diverse locaties in Nederland. 
Vervolgens sprak Jeroen Schmaal vanuit Sunvest over de businesscase van een zonnepark. En vanuit Enexis vertelde Johan van Krieken over de Energietransitie in het ruimtelijk domein. 
Tot slot deelde Stephan Schron, landschapsarchitect bij Eelerwoude, zijn kennis over de ontwikkeling van natuurinclusieve zonnevelden en innovatieve projecten zoals agri-pv en de combinatie met waterberging.  

Als afsluiting van de Masterclass werd er een bezoek gebracht aan een natuurinclusief voorbeeldproject. We kijken terug op een geslaagde dag vol inspiratie en waardevolle inzichten!

Meer weten over natuurinclusieve energieprojecten?

Profiel Luc Spiegels

Luc Spiegels

Transitieadviseur Duurzame Energie

E-mail
Profiel Larissa van der Meer

Larissa van der Meer

Transitiemedewerker Circulair & Duurzame Energie

E-mail LinkedIn

Meer lezen?

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
  • Nieuws
    22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht
  • Nieuws
    22 oktober 2024 Terugblik Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie
  • Nieuws
    21 oktober 2024 Handen uit de mouwen voor biodiversiteit op bioboerderij ‘t Schop
  • Nieuws
    18 oktober 2024 Goed en slecht nieuws over Brabantse natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER