Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen

juli 16, 2024

Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen

Op de zonnige donderdagochtend 11 juli gingen we met een groep mensen op bezoek bij boer Eric Lamers, biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in UNESCO werelderfgoedgebied de Maasheggen. De bezoekers kwamen uit alle uithoeken van Brabant afgereisd naar dit bijzondere gebied – soms op doortocht met de fiets. In twee uur leidde Eric ons rond op zijn mooie boerderij, waar boeren, landschapsbeheer, biodiversiteit, recreatie en zorg samenkomt. Een mooi voorbeeld van hoe je met duurzame landbouw een prachtig landschap maakt voor mens en dier.

Onder het genot van een kopje koffie, thee en een gebakje stelde Eric zich in de gezellige horecagelegenheid bij zijn boerderij aan de groep voor. Direct werd duidelijk hoe een divers bedrijf hij heeft: op zijn 100 hectare grond heeft hij, naast 90 melkkoeien en 60 jongvee , biologische mais, horeca en een terras, tiny houses om te overnachten, een vlinderroute en dagbesteding.

“Van warmte en liefde ontwaakt ieder”

Eenmaal buiten liet Eric trots een deel van zijn koeien zien. De bruin of zwartgevlekte koeien zijn wat kleiner dan je vaak ziet, maar stevig gebouwd met gespierde poten. Dat moet ook wel: ze staan vrijwel het hele jaar buiten, alleen in de winter gaan ze op stal .

Het duurt niet lang voor de eerste vragen volgen. Welk ras koeien heeft hij bijvoorbeeld? Lachend vertelt Eric dat zijn vrouw over het fokken gaat. Ze combineren drie rassen koeien: MRIJ, Noors Roodbont en Fleckvieh. Zo heeft de familie Lamers zelf koeien gefokt die goed zijn aangepast op het leven in het natuurgebied en een stuk ouder worden dan normaal.

30 x lokaal en biologisch kopen bij de boer in Brabant

Wil je boeren zoals Eric ondersteunen? Ga dan eens bij ze langs! In onze blog 30x lokaal en biologisch kopen bij de boer in Brabant delen we adressen van lokale en biologische boeren van over heel Brabant.

Lees de blog

Dan door naar de vlinderkapel. Die is nog door de vader van Eric gemetseld. De tekst, “Van warmte en liefde ontwaak ieder”, is een ode aan de vlinder. Maar het laat ook zien waarom Eric het zo belangrijk vindt om op zijn boerderij plek te bieden voor dagbesteding. Als echte mensenmens is hij ervan overtuigd dat je met een beetje aandacht en warmte veel voor iemand kan betekenen.

Karakteristieke heggen: mooi én biodivers

Natuurlijk gaan we ook even kijken bij de heggen die karakteristiek zijn voor het gebied. Het is niet alleen een mooier gezicht dan alleen prikkeldraad: het is ook een goede schuilplek voor vogels. Zo draagt het bij aan de biodiversiteit van het gebied. En kunnen ze dan het beste hoog of laag zijn, met eten dat erin groeit of zonder? Wat Eric betreft is het beste antwoord: allemaal! Hoe diverser de begroeiing, hoe geschikter voor verschillende diersoorten en functies.

Tenslotte neemt Eric ons nog mee naar de stal. Een mooie, open ruimte grotendeels gebouwd van hout, waar nu alleen een paar lammetjes en twee zieke schapen staan. Want ook dat laatste hoor bij het boerenleven. Daar vertelt hij nog het bijzondere verhaal van hoe hij nog eens per ongeluk bij een collegaboer in Overijssel met de koning op de koffie is beland. De foto prijkt nog altijd trots op de schoorsteenmantel.

De plek waar je zit, bepaalt wat je doet

Meermaals doet Eric het belangrijkste deel van zijn filosofie als boer uit de doeken: “De biologische gedachte is dat de plek waar je zit, bepaalt wat je doet”. Op die manier ga je aan de slag mét de natuur en voeg je ook echt wat toe voor de dieren en planten in je omgeving. Zo rondwandelend over zijn boerderij is duidelijk, Eric heeft dit idee helemaal omarmd. Een prachtig voorbeeld van hoe je als boer Brabant mooier en duurzamer kunt maken!

Door heel Brabant zijn er lokale, biologische boeren die duurzaam voedsel produceren. Wil je ook eens kennismaken met een biologische boer en diens werkwijze? Je kunt op donderdag 15 augustus nog langs bij Jan van den Broek, biologisch melkveehouder in Hilvarenbeek.

Meer informatie & aanmelden

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
  • Nieuws
    08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
  • Nieuws
    04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
  • Nieuws
    01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER