Succesvol werkbezoek agroforestry en voedselbossen

september 11, 2018

Succesvol werkbezoek agroforestry en voedselbossen

Door: John Vermeer

Een divers gezelschap bestaande uit boeren, burgers en medewerkers van de Provincie Brabant, Waterschap De Dommel en de HAS Hogeschool bezochten op donderdag 16 augustus verschillende agroforestry- en voedselbosprojecten. Deze excursie werd georganiseerd door de Brabantse Milieufederatie in samenwerking met FoodUp!. Onder de deelnemers was ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings, die graag een aantal goede voorbeelden van duurzame landbouw wilde bekijken.

Agroforestry vs. voedselbossen
Bij agroforestry zien we rijenteelt met daartussen grasland of een andere eenjarige teelt. Dergelijke systemen passen vaak beter bij het boerenbedrijf omdat mechanisatie makkelijker is. Voedselbossen kennen een veel grotere planten- en bomendichtheid, die een andere vorm van oogsten en bedrijfsvoering vereist.

 

Boerderij van Wilco de Zeeuw
De tour begon bij Wilco de Zeeuw, BoerInZicht, op zijn natuur-inclusieve streekboerderij Slabroek op de Maashorst. Zijn bedrijf is ruim 25 hectare groot. Het is een gemengd agrarisch bedrijf. Op zijn bedrijf heeft Wilco een aantal weides aangelegd met bomenrijen ertussen, bijvoorbeeld kastanjes, appel of noten. Ertussen vind je kruidenrijk grasland. Koeien kunnen hierop grazen, of Wilco kan het maaien voor wintervoer. Op andere stukken gronden heeft Wilco in samenwerking met Sjef van Dongen verschillende rijen bessen aangeplant zoals honingbes en jostabes. Het is de bedoeling dat deze bessen mechanisch worden geoogst. Wilco werkt samen met het nabijgelegen bedrijf Van de Halm, dat muesli maakt. Daar passen zijn noten en fruit prima bij.

Food Forest Ketelbroek van Wouter van Eck
De tweede plek die we bezochten was Food Forest Ketelbroek nabij Nijmegen, met meer dan 300 soorten gewassen. Ketelbroek is een van de oudste en bekendste voedselbossen in Nederland. De gewassen groeien door elkaar in een ‘romantisch’ bos. Eigenaar Wouter van Eck werkt samen met het restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De kok bereidde voor ons een lunch met zoveel mogelijk producten uit het voedselbos. Zo hadden we soep van de “Franse uiensoepboom” (Chinese Mahonie, Toona Sinensis).

Voedselbos Volmeer van Paul Müller en Janine Raabe
In Sint-Michielsgestel bezochten we het voedselbos Volmeer, dat Paul Müller en Janine Raabe eind vorig jaar zijn gestart. De grond daarvoor is beschikbaar gesteld door het Waterschap de Dommel. Het is nog een jong voedselbos, opgezet als twee grote halve cirkels op bijna een hectare. De afstand tussen de bomenrijen is 4 meter. Daar staan nu nog allerlei een-jarigen als sla, kruiden, suikermais en aardappelen, voor een inkomen op korte termijn. Over een aantal jaren als de bomen groot zijn en de kruinen elkaar raken, dan zullen de eenjarigen niet meer groeien, en nemen de bomen en struiken het verdienmodel over.

Conclusie
De deelnemers aan het werkbezoek waren enthousiast over de mooie voorbeelden van natuur-inclusieve landbouw, de verschillende verdienmodellen, de aandacht voor biodiversiteit en bodem en de klimaatbestendigheid van deze vormen van landbouw.

Foto’s: John Vermeer

Tags:

Neem contact op