Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval

oktober 22, 2024

Samen op zoek naar antwoorden op juridische vragen over afval

Op 2 oktober jl. organiseerden we een juridische workshop voor gemeenteambtenaren over afval en hergebruik. Allerlei vragen passeerden de revue met als doel de gemeenten handvatten te bieden voor het zetten van stappen in de circulaire transitie.

Wat is afval?

Wat is afval? En wanneer is iets afval? Dat klinken misschien als gekke vragen, maar voor beleidsambtenaren en ondernemers in de recycling- en kringloopbranche zijn ze cruciaal. Het antwoord hierop bepaalt tenslotte wanneer je spullen en materialen mag hergebruiken of repareren. Er heerst alleen nogal wat onduidelijkheid over wanneer iets als afval bestempeld moet worden. Dat is jammer: veel gemeenten hebben ambities op circulariteit, het hergebruiken van materialen en spullen. Dan is het natuurlijk niet handig als iets als afval wordt aangemerkt en afgevoerd, zonder dat dat per se nodig is. We willen natuurlijk zo veel mogelijk kunnen hergebruiken! 

Samen op zoek naar antwoorden

Om gemeenten hierin te ondersteunen, organiseerde de Brabantse Milieufederatie samen met de provincie Noord-Brabant en Hekkelman Advocaten een juridische workshop. In deze workshop werd onder begeleiding van gespecialiseerde advocaten een aantal voorbeelden en vragen behandeld die spelen bij Brabantse gemeenten. Zo kregen de gemeenten concrete handvatten aangereikt om aan de slag te gaan met hun circulaire transitie.

Mag een medewerker van de milieustraat bijvoorbeeld nog spullen “uit de bak” halen, zodat ze kunnen worden hergebruikt? En hoe mag een gemeente lokale, circulaire initiatieven helpen met materialen en spullen? In de sessies bleek maar weer eens hoe ingewikkeld dit soort vragen zijn, juridisch gezien. Maar gelukkig is er veel meer mogelijk dan sommige gemeenten dachten.

Meer circulariteit

Zo mag een gemeente nog veel materialen en spullen die op de milieustraat worden ingeleverd, inzetten voor hergebruik. Hierbij is het belangrijk dat de inwoner, die zijn spullen inlevert, weet dat die spullen hergebruikt kunnen worden. Ook moet geborgd zijn dat de spullen ook écht goed herbruikbaar zijn. Zo kunnen gemeenten voorkomen dat bruikbare spullen in het afval belanden of zelfs verbrand moeten worden. Zo maken we samen Brabant weer wat duurzamer! 

Deze sessies waren een voorbeeld van de activiteiten die de Brabantse Milieufederatie “achter de schermen” organiseert om ambtenaren, ondernemers, bestuurders en maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de verduurzaming van Brabant.  Samen voor een mooi en duurzaam Brabant! 

 

Meer weten over circulariteit?

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie

E-mail LinkedIn
Profiel Larissa van der Meer

Larissa van der Meer

Transitiemedewerker Circulair & Duurzame Energie

E-mail LinkedIn

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    05 november 2024 Samen op de bres voor een gezonde leefomgeving
  • Nieuws
    31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
  • Nieuws
    31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
  • Nieuws
    22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
  • Nieuws
    22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht

Meer nieuws

 

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER