Op weg naar een betere toekomst voor dieren: overhandiging oproep voor duurzame, dierwaardige veehouderij in Brabant

september 20, 2024

Op weg naar een betere toekomst voor dieren: overhandiging oproep voor duurzame, dierwaardige veehouderij in Brabant

Femke Dingemans (directeur-bestuurder BMF) ondertekent de gezamenlijke oproep op het Provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Vlnr: Ellen Bien (Dierenbescherming), Femke Dingemans, Arno van Son (ZLTO) en Kees Scheepens (Caring Farmers).

20 september 2024 – Vanochtend heeft de BMF, samen met Caring Farmers, de Dierenbescherming, POV en ZLTO, een gezamenlijke oproep overhandigd aan Provinciale Staten. In de brief bieden we aan om samen tot een dierwaardige, duurzame veehouderij in Brabant te komen. Femke Dingemans, directeur-bestuurder BMF: “samen bouwen we aan een toekomstbestendige veehouderij, met boeren die goed zorgen voor hun dieren, de natuur en hun leefomgeving.”

De komende jaren moeten naar aanleiding van de nieuwe Wet Dieren belangrijke stappen worden gezet om te zorgen dat in 2040 alle dieren in veehouderijen “dierwaardig” gehouden worden. Hiermee wordt bedoeld dat dieren op een respectvolle manier worden gehouden en ruimte hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen, zoals wroeten en spelen.

Dierwaardig én duurzaam

Deze transitie in de veehouderij kan niet los gezien worden van andere veranderingen op het boerenerf. De landbouw moet niet alleen dierwaardig worden, maar ook de impact op natuur en milieu moet afnemen. Tegelijkertijd moet de boer kans hebben om een goede boterham te verdienen. Onze oproep is daarom: pak al deze uitdagingen in samenhang op.

Femke Dingemans: “Een voorbeeld hiervan is het behouden van landbouwgrond voor melkveehouderijen, zodat koeien kunnen grazen. Het is namelijk goed voor het welzijn van de koeien wanneer ze meer in de wei kunnen staan en het biedt de boer de mogelijkheid om te extensiveren en meer natuurinclusief te werk te gaan. Zo sla je meerdere vliegen in één klap”

Voorkom tegenstrijdig beleid

Met deze oproep willen we het risico op tegenstrijdig beleid aangeven. Zo zijn er oplossingen die zorgen voor stikstofreductie, maar die ook slecht zijn voor dierenwelzijn, en andersom. Om hoge kosten, onzekerheid, frustratie en vertraging te voorkomen, is het belangrijk om op voorhand alle uitdagingen in samenhang te bekijken en aan te pakken.

Over de coalitie

Deze brief is een gezamenlijke actie van de BMF, Caring Farmers, de Dierenbescherming, POV en ZLTO. Hoewel we op uitvoeringsniveau soms anders naar de wereld kijken, voelen we allemaal de verantwoordelijkheid de transitie naar een dierwaardige en duurzame veehouderij op te pakken. Samen wijzen we de provincie op de noodzaak van een integrale aanpak en doen het aanbod om hieraan mee te werken. Dat is namelijk in het belang van ons allemaal: de dieren, de natuur en van boeren.

De Gedeputeerde heeft al laten weten dat hij alle partijen graag uitnodigt voor een vervolggesprek. De BMF ziet die uitnodiging graag tegemoet.

Lees de brief

Lees het opiniestuk

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    03 oktober 2024 Op avontuur naar het Zandpad van de Luieboom
  • Nieuws
    20 september 2024 Op weg naar een betere toekomst voor dieren: overhandiging oproep voor duurzame, dierwaardige veehouderij in Brabant
  • Nieuws
    17 september 2024 Oproep aan kabinet-Schoof van NMF: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken
  • Nieuws
    12 september 2024 Kies voor gezonde Brabanders, gezonde natuur en gezonde landbouw
  • Nieuws
    09 september 2024 Vervolgproject Buurtvoedselbossen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER