Natuurmonumenten, Brabantse Milieufederatie en Efteling geven symbolisch startsein voor samenwerking
februari 28, 2018
Natuurmonumenten, Brabantse Milieufederatie en Efteling geven symbolisch startsein voor samenwerking
Samenwerking om natuur, landschap en duurzaamheid te versterken
Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie en de Efteling gaan nauw samenwerken om de duurzaamheid en leefbaarheid in het gebied tussen Kaatsheuvel, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg te versterken. Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Selçuk Akinci (directeur Brabantse Milieufederatie) en Fons Jurgens (voorzitter Raad van Bestuur de Efteling) gaven symbolisch het startsein voor de samenwerking door gezamenlijk een eik te planten op de plaats waar in de toekomst een natuurbrug wordt gerealiseerd.
Oog voor de omgeving
De Efteling wil haar positie bij de top van Europese attractieparken behouden door haar park en de verblijfsmogelijkheden uit te breiden. Samen met de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten is gekeken naar manieren om deze groei op een zo natuurlijke en duurzaam mogelijke manier aan te sluiten op ontwikkelingen in de omgeving.
Natuur en landschapskwaliteit verbeteren
De organisaties willen samen zorgen voor een goede balans tussen natuur, recreatie en economische ontwikkeling in het gebied tussen Kaatsheuvel, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg. Natuurmonumenten zal een aantal gronden in het zuiden van natuurgebied het Loonsche Land aankopen. Deze gronden zijn sinds de jaren ’50 eigendom van Stichting Natuurpark de Efteling. Door de overdracht van de gronden wordt de rust en de natuur(functie) in het gebied voor de lange termijn verzekerd. Het gebied blijft toegankelijk.
Natuurbrug over de N261
Ter hoogte van de gemeentegrens tussen Tilburg en Loon op Zand wordt een natuurbrug (recroduct) over de N261 aangelegd, die de natuurgebieden aan weerszijden van de weg met elkaar verbindt. Het recroduct wordt een natuurbrug voor dieren als boomkikkers, padden, salamanders en mogelijk ook grotere zoogdieren gecombineerd met een brug waar fietsers en wandelaars de N261 kunnen oversteken. De natuurbrug is een onderdeel van de natuurcompensatie die nodig is voor de uitbreiding van de Efteling. De Efteling neemt daarom het voortouw in de aanleg van de brug en zoekt daarbij samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg en gemeente Loon op Zand.
Voorloper op het gebied van duurzaamheid
De Efteling spreekt uit tot de top-5 behoren te willen behoren van Europese attractieparken, ook op het gebied van duurzaamheid. In 2030 wil de Efteling klimaatneutraal zijn voor emissies die vrijkomen bij activiteiten van de Efteling zelf of bij het opwekken van ingekochte energie. Samen met de Brabantse Milieufederatie worden komende maanden doelen geformuleerd op het gebied van energie, footprint, voedsel en mobiliteit.