Tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning

juni 7, 2024

Tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning

Geüpdatet op 21 juni 2024

Je zou het bijna vergeten met alle regen, maar de Brabantse natuur heeft al jaren dorst. Desondanks wil Brabant Water bij de Gilzerbaan, nabij kwetsbaar Natura 2000-gebied de Regte Heide, extra drinkwater oppompen. Omdat we bezorgd zijn over de gevolgen voor het gebied, zijn we hier als BMF, samen met Brabants Landschap, tegen in beroep gegaan. Gisteren gaf de rechter in een tussenuitspraak aan dat Brabant Water tot de rechtszaak is afgerond de drinkwaterwinning tijdelijk mag uitbreiden.

Ook de natuur heeft dorst

Onze Brabantse natuur lijdt al jaren onder verdroging. Mede hierdoor gaat de biodiversiteit steeds verder achteruit. Ook de Regte Heide, het heidegebied nabij Goirle, heeft hiermee te kampen. Hier maken we ons als BMF, samen met Brabants Landschap, veel zorgen over.

Brabant Water wint al sinds de jaren ‘70 grondwater bij de Gilzerbaan, nabij de Regte Heide. Nu willen ze deze winning met 20% uitbreiden. Wij zijn bezorgd dat dit ten koste gaat van het kwetsbare natuurgebied. Misha Mouwen, adjunct-directeur van de BMF: “de natuur kan niet aan de bel trekken, maar wij wel. Laten we niet vergeten dat ook de natuur dorst heeft.”

Eerst schade uitsluiten

In januari 2024 oordeelde de rechtbank dat ze op basis van de informatie die er was niet kon beoordelen of negatieve effecten van de extra drinkwaterwinning op de Regte Heide kunnen worden uitgesloten. Uit voorzorg vond de rechter daarom dat Brabant Water voorlopig de winning niet mag uitbreiden.

Brabant Water was het hier niet mee eens: ze hadden verwacht tot het einde van de rechtszaak al extra drinkwater op te kunnen pompen. Daarom verzochten ze de rechter om dit besluit terug te draaien.

De rechter heeft gisteren aangeven dat ze dit besluit inderdaad opschorten: het extra drinkwater mag dus in ieder geval tot de einduitspraak opgepompt worden. Als reden wordt onder andere het extreem natte voorjaar genoemd. Hierdoor staat het grondwater bij de Regte Heide hoger dan normaal. Hier was bij de uitspraak in januari nog geen sprake van.

Oplossing voor natuur en drinkwater

Een extreem nat voorjaar is voor de Regte Heide echter slechts een doekje voor het bloeden. Veel van de neerslag die gevallen is, wordt afgevoerd en bereikt het grondwater dus niet. Het is dus wat ons betreft niet uit te sluiten dat de natuur schade ondervindt van de uitbreiding van de drinkwaterwinning.

Terwijl de natuur niet hoeft te lijden onder onze drinkwatervraag. Wij zien alternatieven waar noch de Brabantse natuur, noch de drinkwatervoorziening onder hoeft te lijden. Want drinkwater kan ook van andere plekken komen dan nabij een kwetsbaar natuurgebied. Brabant Water erkent dit zelf ook.

In de einduitspraak, die begin 2025 verwacht wordt, beoordeelt de rechter of de drinkwaterwinning definitief uitgebreid mag worden. Dit doet ze op basis van een aanvullend onderzoek.

Als Brabantse Milieufederatie en Brabants Landschap gaan we graag in gesprek met de provincie en Brabant Water over alternatieve oplossingen.

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
  • Nieuws
    08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
  • Nieuws
    04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
  • Nieuws
    01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen
  • Nieuws
    24 juni 2024 Handboek Bouwen voor de Toekomst uitgebreid: nu nóg meer inspiratie en voorbeelden voor duurzaam bouwen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER