Filmtip: The Biggest Little Farm
juli 25, 2019
Filmtip: The Biggest Little Farm
The Biggest Little Farm is onze filmtip voor deze zomer. Het is een inspirerend verhaal over het najagen van je dromen en samenwerken met de natuur. Het is een eerbetoon aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.
“Het is een meeslepende documentaire over natuurinclusieve landbouw“, zegt Yvette Osinga, beleidsmedewerker duurzame landbouw. De film gaat over de stadsmensen John Chester en zijn vrouw Molly. Zij wonen jarenlang in Los Angeles en verruilen in 2011 hun huis voor een stuk uitgedroogd land. Hun droom is om daar een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem neer te zetten.
Op de boerderij draait het om samenwerken met de natuur. “Je wordt in de film meegenomen in de zoektocht naar natuurlijk boeren,” zegt Osinga. “In de natuur is diversiteit de sleutel, waarbij soorten elkaar in toom houden zodat er niet een uitgroeit tot een plaag. In de documentaire worden de boeren ook getroffen door plagen, maar ze weten het antwoord telkens te vinden in herstel van deze natuurlijke balans.” De film laat zien hoe elk beestje en elk plantje een doel heeft en hoe belangrijk het is om te zorgen voor balans in het ecosysteem
Bekijk de trailer van The Biggest Little Farm
Duurzame landbouw
Het verhaal van The Biggest Little Farm speelt zich af in Amerika, maar de principes zijn hetzelfde in Brabant. De Brabantse Milieufederatie vindt dat landbouw in evenwicht moet komen de omgeving. Daarnaast moet er zoveel mogelijk worden gewerkt met natuurlijke principes. De BMF pleit voor een natuurinclusieve en grondgebonden landbouw. Waarbij landschap, biodiversiteit, klimaat, leefomgeving en dierenwelzijn worden omarmd.
Het huidige landbouwsysteem is niet meer houdbaar. Het kenmerkt zich door grootschalige monoculturen. Daarnaast verdwijnen landschapselementen en leefgebieden voor natuurlijke vijanden, zoals houtwallen en poelen. Ook wordt er gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten, onkruid en plagen tegen te gaan. De huidige praktijk in Brabant is een strijd tegen, in plaats van samenwerking met de natuur.
Door de ecologische schade die het huidige systeem veroorzaakt moeten we kijken naar nieuwe vormen. Natuurinclusieve landbouw is een benadering waarbij de natuur centraal staat. Hierbij wordt – net zoals in deze film – gebruik gemaakt van natuurlijke processen. Dit systeem zorgt voor een echt toekomstgericht perspectief voor een gezonde en natuurvriendelijke voedselproductie. Natuurinclusieve landbouw heeft wel toekomst.
Tags:Neem contact op
Wil je de het laatste nieuws elke maand in je mailbox ontvangen?