Duurzaam varkens houden, het kan!

november 26, 2014

In beeld: duurzaam varkens houden, het kan!

Onze collega Daphne, bracht onlangs een bezoek aan het Vair Varkenshuis in Erp.

Als ik het erf van Marijke en Michiel Nooijen op loop, zie ik direct varkens! Met eigen ogen zie ik dat de varkens er goed bij staan vandaag. De zeugen staan in de wei en via een paadje kunnen voorbijgangers 24 uur per dag naar de verblijven van de vleesvarkens lopen. De varkens krijgen net een lekker baaltje vers stro van Michiel.

De ‘VAIRkens’ staan in een stal met ruime strohokken en hebben een binnenverblijf, overdekt buitenverblijf en een heus varkenstoilet. Ze kunnen zelf kiezen wanneer zij naar binnen of buiten willen. Varkens zijn zindelijke en sociale dieren en daar maken Marijke en Michiel handig gebruik van. De stal blijft zo niet alleen heel schoon, ook is er absoluut geen sprake van stank. De ammoniak waardoor stank wordt veroorzaakt, ontstaat als urine en mest bij elkaar komen. Onder het varkenstoilet (een rooster in de hoek) wordt urine en mest direct gescheiden. De mest wordt gebruikt op het land waar gras en mais wordt geteeld voor de varkens. Zo wordt de natuurlijke kringloop weer gesloten.

Momenteel lopen er twintig zeugen op het bedrijf en de biggen worden aangehouden voor de vleesproductie: een gesloten bedrijfsvoering. De zeugen lopen in de wei en werpen binnen in een prettige kraamstal, waar zij zelf een nest kunnen bouwen en de ruimte hebben om te bewegen. Er staan twee zeugen naast elkaar en als de biggen groot genoeg zijn, maken zij kennis met de biggen uit het nest van de zeug ernaast. Varkens zijn immers sociale dieren. De biggen worden hier opgevoed door moeders en in de kraamstal is ook een toilet. De biggen leren dus direct het toilet te gebruiken!

Grote verschillen met een normale stal zijn onder meer het aanwezige daglicht, het stro op de vloer, het toilet, de afwezigheid van stank en de ruimte voor de zeugen. Dit systeem is goed voor de gezondheid van de dieren en daardoor wordt er vrijwel geen antibiotica gebruikt. Mocht antibiotica toch een keer nodig zijn, dan wordt dit vlees niet verkocht als VAIR vlees, maar als scharrelvlees.

In de normale keten is er geen plek voor zo’n bijzonder product. Het VAIR varkensvlees wordt daarom verkocht via een webshop, in de boerderijwinkel en het vlees kan afgehaald worden in Eindhoven. Een klein deel van het vlees wordt verkocht met het ‘scharrel’-keurmerk. Marijke en Michiel hebben nog veel meer ambities. Graag willen zij alle vleesvarkens de ruimte geven in de wei. Helaas is er niet genoeg grond om de boerderij, maar Marijke en Michiel zijn druk met het zoeken naar oplossingen om deze droom te verwezenlijken.

Wil je zelf zien hoe de VAIRkens erbij staan en welke ander activiteiten er op boerderij worden georganiseerd? Ga een langs of kijk voor meer informatie op www.vair.nl en ontdek de APPelgooier!

Wil je VAIR vlees eten? Ga eens langs bij de boerderijwinkel of bestel op www.okvlees.nl.

Brabants Duurzaam Voedsel

Op de Facebook-pagina van Brabants Duurzaam Voedsel, vind je de verslagen van alle bezoeken terug. Ken jij een bedrijf of initiatief waar wij zeker eens een kijkje moeten nemen? Neem dan contact met ons op.

Door: Daphne Lubbers

Tags:

Neem contact op