Droogtebestendige voedselbossen: Voedselbos In ‘t Holt

september 18, 2018

Droogtebestendige voedselbossen: Voedselbos In ‘t Holt

Door: Marjolein Bezemer

Rijen en rijen gele akkers zagen we tijdens deze droge zomer. Veel boeren hebben schade geleden door mislukte oogsten. Maar de voedselbossen bleven groen, ook zonder beregenen. Stijn Heijs van voedselbos In ‘t Holt aan het woord over de enorme veerkracht van de natuur.

Stijn Heijs: “Ik ben verbaasd te zien hoe snel de natuur zich kan herstellen”

Het voedselbos van Stijn Heijs en zijn vrouw Hélène in het Brabantse Overloon heeft de droge zomer goed doorstaan. “We hebben een bestaand bos met oude bomen. Die hebben geen last gehad van de droogte”, vertelt Heijs. “Maar we hebben vorig jaar ook nieuwe bomen neergezet. De nieuwe aanplant heeft het wel wat moeilijk gehad. Na zes weken besloot ik het jonge groen toch elke week te gaan beregenen. De wortels en de schimmellaag waren nog niet goed genoeg ontwikkeld om de droogte aan te kunnen. Sommige planten waren zo dor dat ik ze heb opgegeven, maar nu het wat kouder en natter wordt, merk ik dat ze toch weer opbloeien. Ik ben denk ik zo’n 10% van de jonge planten kwijtgeraakt door de droogte.”

Veerkracht van de natuur

Heijs heeft door de droogte weer veel geleerd van zijn perceel. Zo had hij op een deel van zijn land veel reuzenbalsemien, een vochtminnende plant. “Het grootste deel van de balsemien is door de droogte verdwenen, maar op sommige plekken bleef de plant het goed doen, ook zonder water geven”, vertelt Heijs. Hij ontdekte dat de bodem veel rijker was op die plekken: “nadere inspectie leerde dat de vorige eigenaar al zijn blad en gras na het snoeien en maaien op een plek van het bos legde. Daardoor werd er een dikke bodemlaag gevormd die meer vocht kon vasthouden. Daar kon de reuzenbalsemien prima overleven.

Heijs staat nog elke keer versteld van de veerkracht van de natuur: “Ik ben verbaasd te zien hoe snel de natuur zich kan herstellen. We hebben een boomgaard die altijd netjes gemaaid werd, dit jaar laten verwilderen. Er kwamen heel veel bloemen en met die bloemen ook insecten en vlinders en vogels. We laten de natuur zijn gang gaan en dan gaat het verschrikkelijk hard met de komst van nieuwe soorten. En nu het weer wat natter wordt, komt ook overal de Sint-janskruid weer terug. De natuur is herstellende.”

De natuur is wel een beetje van slag dit jaar, aldus Heijs. “We hebben een appelboom met grote rijpe appels en op sommige takken is ineens weer appelbloesem verschenen. Dat heb ik in mijn leven nog nooit gezien.”

Stijn en Hélène organiseren regelmatig workshops en netwerkbijeenkomsten op hun terrein. Kijk op hun website voor de meest recente informatie.

Foto’s: Hélène Heijs – Van der Vlist

Tags:

Neem contact op