BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen

augustus 27, 2024

BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen

Het project Natuurverbinders heeft als doel om nieuwe groene vrijwilligers te werven. Op de foto zie je een groene vrijwilliger die vertelt over het gebied waar hij actief is aan geïnteresseerde Brabanders.
Zomerwandeling in de Peel. Foto door: Erik van der Burgt | VRBLD

Deze maand maakte de Provincie Noord-Brabant bekend € 300.000,- beschikbaar te stellen aan natuurorganisaties voor de werving van nieuwe groene vrijwilligers. Met deze steun starten IVN Brabant, de BMF en andere natuurorganisaties het project ‘Natuurverbinders Brabant’ De komende drie jaar gaan we samen aan de slag om groen vrijwilligerswerk in Brabant toekomstbestendig te maken.

Het hele jaar door werken vele groene vrijwilligers hard in en voor de Brabantse natuur. Ze knippen, snoeien, tellen, beschermen, vertellen en werken samen met overheden, bedrijven, scholen, zorginstellingen en andere organisaties. Hun werk is cruciaal voor een mooi en duurzaam Brabant.

Meer groene vrijwilligers

Om te zorgen dat er ook de komende jaren genoeg groene vrijwilligers aan de slag gaan voor en in de natuur zijn nieuwe enthousiastelingen van harte welkom. Daarom is het doel van Natuurverbinders Brabant om meer actieve groene vrijwilligers te werven, nu én in de toekomst. Bijvoorbeeld door te zorgen dat natuurliefhebbers de vrijwilligersorganisaties waar ze zich mogelijk voor willen inzetten beter weten te vinden.

Naast het zichtbaar maken van groen vrijwilligerswerk onderzoeken we hoe vrijwilligerswerk beter aansluit bij waar mensen behoefte aan hebben. Zo zijn mensen tegenwoordig steeds vaker op zoek naar kort, projectmatig vrijwilligerswerk, maar dat kunnen ze niet altijd makkelijk vinden bij de lokale natuur- en milieuorganisaties.

Samen staan we sterker

Natuurverbinders Brabanders is een initiatief van IVN Natuureducatie. Als Brabantse Milieufederatie ondersteunen we het project, samen met andere groene partners: Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en SoortenNL. Ook de Provincie Noord-Brabant werkt mee en stelt € 300.000,- subsidie beschikbaar aan de deelnemende natuurorganisaties. Samen werken we aan een Brabant waar zo veel mogelijk mensen op een waardevolle manier kunnen bijdragen aan de Brabantse natuur.

Webinar voor groene vrijwilligersgroepen

In september start het project. Dit najaar wordt een webinar georganiseerd voor de groene vrijwilligersgroepen, om hen mee te nemen in de aanpak en input op te halen. Meer informatie volgt nog. Wil je meer weten?

Meer weten?

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    27 augustus 2024 BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen
  • Nieuws
    23 augustus 2024 Boeren met hand, hoofd en hart bij Bioboerderij 't Schop
  • Nieuws
    15 augustus 2024 Zandpad van de Luieboom in Breda wint prijs
  • Nieuws
    16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER