5 nieuwe voedselbossen in Brabant
augustus 5, 2019
5 nieuwe voedselbossen in Brabant
Brabant is straks vijf voedselbossen rijker. Vanaf komend jaar wordt er 7,3 hectare voedselbos aangelegd. Elk bos met een eigen karakter. Dat is afgesproken in het Koepelplan voedselbossen Noord-Brabant. De eerste bomen en struiken worden komende winter aangeplant.
De voedselbossen worden verspreid aangelegd over de provincie Noord-Brabant. “Het gaat om vijf initiatieven in Brabantse Wal, Helvoirt, Oirschot, Eersel en Loosbroek,” zegt projectleider John Vermeer. “Elk bos krijgt een eigen accent. Zo krijgt het ene bos een zorgfunctie en draait het in een ander voedselbos meer om beleving en verwerking van producten.”
Voedselbos aanleggen
Een voedselbos bestaat uit permanente gewassen die voedsel produceren. Het gaat dan om bomen, struiken en bosplantsoen. John Vermeer: “Deze vaste planten zorgen voor meer stabiliteit en letterlijk diepgang in het systeem. Hierdoor kunnen ecologische principes tot hun recht komen, zoals natuurlijk functionerende mineralenhuishouding met inzet van bodemleven.” Bovendien neemt het watervasthoudend vermogen enorm toe.
De komende maanden moet er voor elke locatie een ontwerp worden gemaakt en plannen opgesteld voor de daadwerkelijke realisatie. Per type voedselbos verschilt het ontwerp en het aantal en soort planten. Het Koepelplan ondersteunt bij de aankoop van plantgoed. “In een voedselbos wil je duurzame soorten die een mooie opbrengst geven,” zegt projectleider Vermeer. “De aankoop van dit type bomen en struiken kost iets meer. Daarnaast wil je jonge aanplant beschermen tegen vraat door bijvoorbeeld konijnen en herten.”
Naast de kosten van plantgoed zijn er ook kosten voor ontwerp en het planten zelf. Deze kosten dragen de initiatiefnemers.
De vijf locaties
Brabantse Wal (Woensdrecht)
Het doel van dit voedselbos is om natuur te ‘produceren’. Bosbouwer Anton de Vos wil met dit bos een plus zetten op de natuur. Hij wil meer diversiteit toepassen dan in een standaard bos wordt aangelegd. Natuurlijk zal er soms een appeltje worden gegeten, maar het draait om de natuur.
- Type: Natuurvoedselbos
- Grootte: 2,2 hectare
Het Loonse Bos (Helvoirt)
Gezond voedsel telen in een bos. Dat is het doel van de jonge voedselbos-boer Pim de Boer. Hij gaat dit terrein exploiteren in samenwerking met Stichting Voedselbosbouw Nederland. Twee hectare grond is gericht op productie, een hectare krijgt vooral een educatief karakter.
- Type: Productie
- Grootte: 3 hectare
De Pullenhap (Oirschot)
Waar veel voedselbossen in het buitengebied liggen, wordt dit een echt buurtbos. Een buurtgroep wil een voedselbos voor de buurt maken. Daarnaast speelt educatie een belangrijke rol. Zo wordt er een combinatie gemaakt met een school uit de buurt.
- Type: Community
- Grootte: 0,6 hectare
De Ruurhoeve (Eersel)
Boer Corné zal het voedselbos combineren met zorgtaken. De Ruurhoeve heeft al een eigen boerderijwinkel en heeft ervaring met het verwerken van groenten, fruit en noten.
- Type: Productie en zorg
- Grootte: 1 hectare
De Heische Hoeve (Loosbroek)
Het voedselbos wordt ingericht op productie en beleving. Daarnaast is het een conferentieoord, deelnemers kunnen in het voedselbos gaan wandelen en beleven. De Heische Hoeve heeft veel ervaring met het verwerken van fruit en groten, zo maken ze al zelf sappen, jams en whisky.
- Type: Productie en beleving
- Grootte: 0,5 hectare
Koepelplan voedselbossen
Het Koepelplan voedselbossen is een maatschappelijk initiatief van Stichting Agroforestry Zuid Nederland, de Brabantse Milieufederatie en verschillende Brabantse organisaties en overheden. Het driejarig programma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Deltaplan Hoge Zandgronden, de Provincie Noord-Brabant, Landbouw Innovatie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, Waterschap Aa en Maas en Stichting Voedselbosbouw Nederland.
Tags:Ontvang het laatste nieuws over voedselbossen elke maand in je mailbox!