5 miljard euro voor nieuwe kerncentrales is geldverspilling

Nieuws | Thema: Duurzame energie

juli 6, 2022

5 miljard euro voor nieuwe kerncentrales is geldverspilling

Het kabinet zet de planvorming voor twee extra kerncentrales door. De 5 miljard euro die hiervoor is gereserveerd is verspilling van belastinggeld, stellen meerdere natuur- en milieuorganisaties. Dat geld kan beter gebruikt worden voor een duurzaam alternatief.

Energiebesparing, meer zonne- en windenergie en het ontwikkelen van opslagtechnieken moeten centraal staan, laten de organisaties (waaronder de Natuur en Milieufederaties) weten in een eerste reactie: “Het huidige plan van het kabinet levert niet meer op dan een stapel rapporten waar niets nieuws in staat. Kernenergie duurt te lang, is duur en zadelt ons op met gevaarlijk radioactief afval.”

Weinig interesse in kernenergie

Het “verleiden van marktpartijen om te investeren in de bouw en exploitatie van kerncentrales” kan op 5 miljard uit het Klimaatfonds rekenen. Een enorm bedrag waarbij nog steeds onzeker is of de kerncentrales er ooit gaan komen.

“Nadat het geld is uitgegeven is er nog geen schop de grond in gegaan,” zegt woordvoerder Gerard Brinkman van WISE. De bouw en exploitatie van de kerncentrales moet door particuliere investeerders worden verzorgd. Vanuit de markt is echter weinig interesse in kernenergie.

“We zitten middenin een energiecrisis, mensen kunnen hun rekening niet betalen en toch weigert dit kabinet de potentie van met name energiebesparing en het ontwikkelen van opslagtechnieken zoals batterijen of waterstof serieus te nemen. Ze kiest liever voor de ouderwetse technologie van kolen- en kerncentrales.”

Vertraging energietransitie

De milieuorganisaties waarschuwen dat de energietransitie door inzet op kernenergie vertraging op kan lopen. Het duurt zeker 15 jaar voordat de vergunningverlening en bouw van een kerncentrale zijn afgerond. Zolang kan de klimaatcrisis niet wachten.

De milieuorganisaties roepen het kabinet op de planvorming voor kerncentrales te staken en de gereserveerde 5 miljard euro te gebruiken voor het aanpakken van energiearmoede bij burgers en het ontwikkelen van een duurzaam elektriciteitssysteem.

Gerard Brinkman van WISE: “Het kabinet heeft een zorgplicht voor de toekomst. Er is geen tijd te verliezen, er moeten nu keuzes gemaakt worden over de industrie en economie die we in Nederland willen. Dit geflirt met kernenergie zorgt alleen maar voor vertraging. Een keuze voor een duurzaam, innovatief energiesysteem maakt de discussie over kernenergie overbodig.”

Kleine kerncentrales, grote nadelen

Minister Jetten (Klimaat en Energie) legt in zijn brief een grote nadruk op het ontwikkelen van kleine kernreactoren, de zogenaamde Small Modular Reactors (SMR’s). Bedrijven beloven al jarenlang grote doorbraken op het gebied van de bouw, maar deze beloftes zijn nooit uitgekomen.

De nadelen van SMR zijn hetzelfde als bij grote reactoren: productie van kernafval, risico’s, hoge kosten en het feit dat ook deze kleine reactoren veel te laat zullen komen. Daar komt nog bij dat ze dankzij hun geringe grootte vrijwel niet bij zullen dragen aan de stroomvoorziening.

Een wezenlijk nadeel van kernenergie is dat het ons opzadelt met radioactief kernafval, dat duizenden jaren veilig moet worden opgeborgen. Zonder concreet plan en locatie voor eindberging van dit kernafval, is het volgens de milieuorganisaties onzinnig en onverantwoord om te praten over nieuwe kerncentrales.

Brinkman: “Op deze manier zitten de komende generaties straks met de gebakken peren. Want er is geen plan en geen geld gereserveerd om het probleem met het kernafval op lange termijn op te lossen.”

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
  • Nieuws
    08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
  • Nieuws
    04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
  • Nieuws
    01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen
  • Nieuws
    24 juni 2024 Handboek Bouwen voor de Toekomst uitgebreid: nu nóg meer inspiratie en voorbeelden voor duurzaam bouwen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!