Tips: 10x tips voor een circulair leven
augustus 28, 2023
10x tips voor een circulair leven
Een ‘circulaire economie’ (lees hier wat dat is!) lijkt misschien alleen een term voor ambtenaren, maar niets is minder waar! Iedereen kan actief deelnemen aan een circulaire economie en zo duurzaam bezig zijn. Hieronder 10 tips voor een circulair leven.
Hoeveel boxjes kun jij afvinken? Klik op de pijltjes voor voorbeelden en uitleg waarom een tip duurzaam is.
- 1. Genoegen nemen met minder, door minder te kopen, kleiner te gaan wonen of te ontspullenWanneer je minder spullen hebt, draag je het allermeeste bij aan een duurzame, circulaire wereld, omdat er simpelweg geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Alles wat je niet koopt, hoeft immers niet gemaakt te worden! Dat noemen we ook wel consuminderen, ontspullen of een minimalistische levensstijl. Hartstikke hip, goed voor je portemonnee en de wereld en ook nog eens goed voor je geluksgevoel! Dus stel jezelf eens de vraag: “Heb ik dat écht nodig?” (Wist je dat het hebben en gebruiken van ‘spullen’ de meeste milieu-impact heeft? Het hebben van spullen heeft een grotere belasting op het milieu dan bijvoorbeeld het eten van vlees.)
- 2. Leen en deel spullen, in plaats van alles zelf te kopenVeel spullen, zoals auto’s en boormachines staan voor meer dan 95% van de tijd stil. Dat kost onnodig geld, ruimte in en om het huis en grondstoffen. Door te delen worden producten veel intensiever gebruikt en zijn er dus veel minder van nodig om iedereen blij te maken. Er zijn al veel deelinitiatieven en -platformen! Milieu Centraal heeft een heleboel deelinitiatieven op een rij gezet.
- 3. Als je koopt, koop dan bewustHieronder vier duurzame opties waar je voor kunt kiezen:
- Koop tweedehands of derdehands… Ga bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel, of koop een refurbished telefoon.
- Koop voor de lange termijn (ga voor kwaliteit) i.p.v. korte termijn (zoals trends)
- Koop verpakkingsvrij en plastic-loos, dus geen wegwerpproducten
- Koop circulair! Bijvoorbeeld een jas gemaakt van PET, of een tafel gemaakt van resthout. Zie ons Servicepunt Circulair voor tientallen circulaire producten of lees deze tips voor circulaire cadeaus van rond de €20.
- 4. Voorkom afvalDenk aan het vermijden van wegwerpproducten. Gebruik bijvoorbeeld wasbare luiers i.p.v. wegwerpluiers. Ook het tegengaan van voedselverspilling past hierbij. Eet restjes op (voor inspiratie, zie: Wat Rest Je) of doe je boodschappen via To Good To Go, een platform waar je bij lokale ondernemers (bakker, supermarkt…) voedingsmiddelen redt van de prullenbak.
- 5. Scheid je afval, zodat deze grondstoffen gebruikt kunnen wordenDit is de meest laagdrempelige tip. Easy peasy zou je denken. Maar het gaat nog vaak mis. De regels rondom afval scheiden zijn verschillend per gemeente. Check daarom de afvalscheidingswijzer van Milieucentraal of doe de afvalquiz en kom erachter hoe goed jij afval scheidt.
- 6. Repareer kapotte spullenZo doe je langer met je spullen en hoef je dus geen nieuwe spullen te kopen. Eigenlijk begint het al bij het goed onderhouden van je spullen. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan voor wat je kunt doen als iets kapot is. Hulp nodig met repareren? Je kunt (vaak gratis) terecht bij een repair café bij jou in de buurt.
- 7. (Ver)bouw je huis circulair Circulaire bouwmaterialen heb je in drie soorten: (1) Gebruikte materialen: zoals sloophout, tweedehands deuren, stoeptegels, etc. (2) restpartijen van particulieren en bouwbedrijven (3) biobased of volledig afbreekbaar bouwmateriaal, zoals hennep, vlas en leem. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op eco-bouwmaterialen.nl
Het is daarnaast ook interessant om demontabel te bouwen, dat is o.a. zonder lijm, zodat het gebouw uit elkaar gehaald kan worden en bouwmaterialen zo hergebruikt kunnen worden.
- 8. Meet jouw ecologische voetafdruk (in 15 minuten)Hoe groot is jouw impact op de aarde eigenlijk? Meten is weten. Doe de test hier.
- 9. Stem circulairStem op een politieke partij met een duidelijke en concrete visie op het gebied van grondstoffen hergebruik, circulair productontwerp, productie en het stimuleren van circulaire initiatieven.
- 10. Laat je inspireren en/of inspireer anderen!Er zijn tal van inspirerende sprekers en koplopers, leerzame boeken over circulaire economie, gezamenlijke (deel)producten, circulaire cadeautjes, etc. Jouw enthousiasme om de economie duurzamer te maken, werkt aanstekelijk voor anderen. Of doe zelf inspiratie op tijdens de Week van de Circulaire Economie.
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een economie waarin afval niet bestaat en grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Restproducten, de beetjes grondstof die je over hebt en zelf niet meer kan gebruiken, zijn de grondstoffen voor nieuwe producten of worden weer opgenomen door de natuur. Zo zijn er geen of nauwelijks nieuwe (eindige) grondstoffen meer nodig. Een circulaire economie is het tegenovergestelde van een lineaire economie, waar de meeste grondstoffen en spullen maar één keer worden gebruikt en dan worden weggegooid.
Waarom is de overgang naar een circulaire economie zo belangrijk?
Alle spullen die we gebruiken zijn gemaakt van grondstoffen. Het verkrijgen, opgraven of delven van deze grondstoffen heeft schadelijke impact op natuur en milieu. Bovendien zijn de meeste grondstoffen eindig, oftewel ze raken op! Om iedereen ook in de toekomst te kunnen voorzien van spullen, stappen we in Nederland over van een lineaire economie naar een circulaire economie. Dat lukt alleen als iedereen samenwerkt.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
-
Nieuws05 november 2024 Samen op de bres voor een gezonde leefomgeving
-
Nieuws31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
-
Nieuws31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
-
Nieuws22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
-
Nieuws22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht
Meer nieuws
JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!