Klimaatadaptatie: 3 x Regenwater opvangen met een ton, zuil of schutting
februari 17, 2021
3 x Regenwater opvangen met een ton, zuil of schutting
Door regenwater op te vangen in natte periodes kan je het gebruiken in drogere periodes. Naast dat je planten je dankbaar zullen zijn, kan je het regenwater ook goed gebruiken om je ramen mee te lappen. Regenwater opvangen is dus ontzettend handig!
Er zijn vele vormen en maten van regentonnen, -zuilen, -schuttingen. Je kan ervoor kiezen om een regenpijp af te koppelen of onder meerdere afvoeren een opvang te plaatsen. Lees snel verder om te zien wat jouw voorkeur heeft.
1. Regenton
Een regenton voorkomt dat schoon regenwater verloren gaat in het riool. Dit water is prima te gebruiken om je tuin te sproeien. Je kan er ook heel handig je ramen of auto mee wassen. Een regenton heb je al voor 20 euro. Bekijk het infoblad ‘Plaats een regenton’ voor meer informatie.
●●○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●○○○ Kosten
Inhoud: ca. 50 – 200 liter
Voordeel: Verkrijgbaar in verschillende stijlen en groottes. Relatief goedkoop en makkelijk te installeren.
2. Regenwaterzuil
Een regenzuil werkt hetzelfde als een regenton, maar heeft een grotere inhoud. Hierdoor is de waterdruk zo hoog dat je er een tuinslang op kunt aansluiten. De prijs voor een regenzuil ligt rond de 80 euro.
●●○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●○○ Kosten
Inhoud: ca. 400 liter
Voordeel: Er staat door de hoogte genoeg druk op om een tuinslang aan te sluiten.
3. Regenwaterschutting
Regenwaterschuttingen bestaan uit losse modules die gekoppeld kunnen worden en tegen een bestaande schutting of schuur worden geplaatst. Er kunnen op meerdere plekken kraantjes worden aangebracht. Daarnaast kan er ook een tuinslang op aangesloten worden. Een losse module (80-110 liter) kost ongeveer 100-200 euro.
●●○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
●●●○ Kosten
Inhoud: ca. 80 – 110 liter per module
Voordeel: Deze regenwateropvang is eenvoudig passend te maken en uit te breiden. Door de platte vorm neemt de wateropvang relatief weinig ruimte in beslag.
Belangrijke tips
- Koppel je de regenpijp zelf af? Let dan op de ontluchting van het riool en het plaatsen van een noodoverloop bij de opvang, zodat het water kan afstromen naar een andere plek in de tuin of alsnog naar het riool als de ton, zuil of schutting vol is.
- Voorkom wateroverlast bij jezelf of bij je buren. Dus zorg ervoor dat er geen water richting je woning of schuur loopt.
- Het meest gunstig is als de regenton, -zuil of schutting (zo goed als) leeg is wanneer er een flinke regenbui op komst is. Zo is de kans op wateroverlast het kleinst.
- Met deze rekentool kan je berekenen hoeveel water er op je dak en in je tuin valt en hoeveel water de opvang moeten kunnen bergen.
Informatiepunt Klimaatadaptatie
Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.
Onze laatste blogs
-
Blog07 november 2024 Brabants Bodem: Bouwen aan natuurinclusieve landbouw
-
Blog24 oktober 2024 Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!
-
Blog01 oktober 2024 Helden van Plan Boom: Ad Adriaans
-
Blog24 september 2024 Vier groene boekentips voor de koude herfstdagen
-
Blog19 september 2024 Helden van Plan Boom: Margo van Beem
Meer blogs
DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!