Ook klussen kan circulair! – Tweedehands bouwmaterialen in Brabant

augustus 26, 2024

Ook klussen kan circulair! Aan de slag met tweedehands bouwmateriaal in Brabant

Veel van ons proberen duurzamer te leven: we eten minder vlees en meer biologisch. We vliegen minder en pakken het openbaar vervoer. Misschien probeer je, net als de BMF collega’s, ook wel meer circulair te leven. Dat kan alleen wat onduidelijk zijn: circulariteit. Wat is nu circulair leven? En hoe weet je waar je dat kan doen? Joep van Overbeek, transitieadviseur Landbouw & Circulaire economie, neemt je mee in een voorbeeld uit zijn eigen leven: het bouwen van een kas van tweedehands bouwmaterialen uit Brabant.

Er is vaak veel meer wat je circulair – en dus duurzaam – kunt doen, dan je denkt. Laatst besloot ik tuinkas te bouwen, om zelf groenten en fruit te verbouwen. Best rechttoe – rechtaan, hoor ik je denken: kas bestellen en in elkaar zetten. Maar ook bij zoiets kun je al een aantal dingen circulair doen. meer weten over wat circulair is en waarom het belangrijk is? Lees dan vooral deze blog eens!

Wij Nederlanders klussen wat af, zeker sinds de Coronapandemie en de energiecrisis (1). Daarbij gebruiken we natuurlijk dus ook veel materialen en grondstoffen. De spullen die we kopen als consument, waaronder bouwmaterialen, veroorzaken tot wel 34% van onze uitstoot als Nederlander (2), dus daar valt nog veel te winnen. Het circulair aanpakken helpt dan!

Tweedehands of zelf bouwen?

Om te beginnen: kijk altijd of wat je zoekt tweedehands beschikbaar is. Dat kan via marktplaats, maar in het geval van een tuinkas zijn er ook online meerdere aanbieders van tweedehands kassen. Mijn kas moest alleen precies 4,5 bij 2 meter zijn: de afmetingen van het tuinbed in mijn moestuin. Dus wij ontwierpen hem zelf. Omdat we het graag duurzamer wilden doen, maar zeker ook om de kosten te sparen (circulair is vaak ook goedkoper!), hebben we veel materialen tweedehands gekocht.

Je vindt namelijk ook veel klusmaterialen, zoals paalpunten, hout of ijzerwerk makkelijk op marktplaats. Dat is natuurlijk veel duurzamer dan altijd je materialen nieuw kopen: bij staalproductie komt bijvoorbeeld veel uitstoot en vervuiling vrij – houd alle problemen rondom Tata in IJmuiden maar in het achterhoofd. Ook productiebos voor hout staat echter regelmatig ter discussie.

Er is echter ook een duurzame optie, waar veel mensen niet zo snel aan denken: De tweedehands bouwmaterialen winkel.

Winkels voor tweedehands bouwmaterialen in Brabant

Veel grote gemeenten hebben tegenwoordig een verkooppunt voor tweedehands bouwmaterialen! Dit zit zo: steeds vaker worden gebouwen circulair gesloopt – oftewel voorzichtig uit elkaar gehaald zodat grondstoffen, materialen en spullen hergebruikt kunnen worden. Die materialen kun je hier weer kopen. Ook verkopen ze in deze winkels weleens faillissementspartijen of B-keus, zoals hout met wat meer knoesten of isolatiemateriaal dat vies is geworden. Materiaal dat anders tot afval zou zijn bestempeld, terwijl je het nog voor van alles kunt gebruiken. Eeuwig zonde natuurlijk!

Tweedehands bouw-
materialen winkels bij jou in de buurt

Je vindt winkels voor circulaire bouwmaterialen o.a. in:

Staat jouw gemeente er niet tussen? Google dan vooral even op je woonplaats en “tweedehands bouwmaterialen”!

Mooi, origineel én goedkoper

Ik was er zelf om hout te kopen, voor de constructie en het aflatten van de kas. Dat is er bij de verkoper ons in Breda, Vermeulen en Zn, in overvloed. Even in de (milieuvriendelijke) beits zetten en het is net zo goed en mooi als nieuw hout. Ik voor 80 euro al het hout gekocht voor een kasconstructie van 9 m2. Daarvoor ben je in de normale bouwmarkt al snel drie tot vier keer zo veel voor kwijt. Naast hout vind je er bovendien ook materialen als kozijnen, deuren, isolatiemateriaal, gebruikte keukenapparatuur of radiatoren.

Bovendien vind je er, net als bij de ‘normale’ tweedehandswinkel, ook de pareltjes. Denk aan die oude bekende, rode fietsenrekken uit de binnenstad, Amsterdammertjes (de paaltjes) of hele geredde metalen trapwerken voor buiten. Of wil je échte industriële lampen scoren? Die vind je daar! Daarnaast was ik zelf erg gecharmeerd van de klapstoeltjes en -tafels, die ze gered hadden bij de sloop van een oud schoolgebouw. Zo haal je tenminste iets authentieks en origineels in huis. Ik zou het bijna jammer gaan vinden dat ik geen speelkamer in hoef te richten.

Meer weten?

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    03 oktober 2024 Op avontuur naar het Zandpad van de Luieboom
  • Nieuws
    20 september 2024 Op weg naar een betere toekomst voor dieren: overhandiging oproep voor duurzame, dierwaardige veehouderij in Brabant
  • Nieuws
    17 september 2024 Oproep aan kabinet-Schoof van NMF: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken
  • Nieuws
    12 september 2024 Kies voor gezonde Brabanders, gezonde natuur en gezonde landbouw
  • Nieuws
    09 september 2024 Vervolgproject Buurtvoedselbossen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER