Klimaatadaptatie: 4 x Regenwater tijdelijk opvangen in je tuin

februari 17, 2021

4 x Regenwater tijdelijk opvangen in je tuin

Door regenwater met behulp van een vijver of zitkuil te laten infiltreren in je tuin wordt het grondwater aangevuld en het riool ontlast. Dit kan door een lager gelegen gedeelte van de tuin in te richten als (tijdelijke) opvang waar het regenwater naar toe kan stromen.

Regenwater tijdelijk opvangen in je tuin doe je bijvoorbeeld door het aanleggen van een wadi (waterafvoer door infiltratie). Of leg een vijver aan waar het regenwater van het dak in kan worden opgevangen. Ook zonder je regenpijp af te koppelen draagt een infiltratieplek bij aan het klimaat- en watervriendelijk maken van je tuin.

1. Vijver

Een (regenwater)vijver is een opvang voor regenwater en leent zich er goed als overloop voor de regenton. Vijvers zijn in vrijwel ieder tuinontwerp in te passen. Zie hier meer informatie over de aanleg van een natuurlijke vijver en bekijk deze website voor meer informatie over rechte vijvers. Tip: hou er rekening mee dat vissen in een regenwatervijver beter tegen voedselrijke en meer zurige milieu moeten kunnen en dat er ook altijd voldoende water in de vijver staat.

●●○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
●●○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: een vijver is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor verkoeling en ziet er aantrekkelijk uit.

2. Waterafvoer door infiltratie (WADI)

Een wadi is een verlaagd gedeelte in de tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak gevuld wordt via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op, waarna het langzaam in de bodem wegzakt (infiltratie). Bij mooi weer staat de wadi droog en kan de ruimte voor iets anders gebruikt worden, zoals een grasveld. Doe de emmertest om te kijken of de bodem in jouw tuin geschikt is.

●○○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
●○○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: weinig onderhoud en verbetert de biodiversiteit. Een wadi zorgt daarnaast ook voor meer verkoeling.

3. Zitkuil

Een zitkuil is een verlaagd terras in de tuin. Bij nat weer is deze geschikt om tijdelijk water te bergen, bij droog weer kun je er lekker zitten. Een multifunctionele plek in de tuin dus. De aanleg vraagt wel meer (graaf)werk dan een normaal terras. Bekijk het infoblad ‘Maak een zitkuil’ met handleiding en instructies over de aanleg van een zitkuil.

●●○○ Moeilijkheid
●○○○ Impact
●○○○ Kosten
●●○○ Onderhoud

Voordeel: multifunctioneel ruimtegebruik.

4. Trampoline

Een ingegraven trampoline biedt ruimte om water op te vangen in de ruimte onder de trampoline. Met een goot vanaf de regenpijp naar de ruimte onder de trampoline ben je er al.

●●○○ Moeilijkheid
●○○○ Impact
●○○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Voordeel: multifunctioneel ruimtegebruik.

Belangrijke tips

  • Zie Groene subsidies in jouw gemeente om te zien wat voor vergoedingen jouw gemeente of waterschap heeft bij het afkoppelen van je dak.
  • Voorkom wateroverlast bij jezelf of bij je buren. Dus zorg ervoor dat er geen water richting je woning of schuur loopt.
  • Met deze rekentool kan je berekenen hoeveel water er op je dak en in je tuin valt en hoeveel water de opvang moeten kunnen bergen.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    07 november 2024 Brabants Bodem: Bouwen aan natuurinclusieve landbouw
  • Blog
    24 oktober 2024 Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!
  • Blog
    01 oktober 2024 Helden van Plan Boom: Ad Adriaans
  • Blog
    24 september 2024 Vier groene boekentips voor de koude herfstdagen
  • Blog
    19 september 2024 Helden van Plan Boom: Margo van Beem

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!