Klimaatadaptatie: 7 x Groene bestrating 

februari 17, 2021

7 x Groene bestrating

Grind, split, gravel, (klei)schelpen en lavasteen zijn een klimaatvriendelijk alternatief voor bestrating.

Minder bestrating zorgt ervoor dat regenwater in de grond kan wegzakken en minder het riool belast. Hierdoor krijgen planten meer water en is je tuin in warme periodes koeler. Door te kiezen voor waterdoorlatende bestrating en verharding wordt je tuin groener. Bekijk deze video van Stichting Steenbreek voor meer inspiratie. 

Meer planten neerzetten is altijd een goed idee. Maar voor sommige delen van de tuin is verharding wenselijk, bijvoorbeeld voor het terras of de oprit. Probeer minimaal twee derde van de tuin te voorzien van groen. Kijk hieronder voor 7 klimaatvriendelijke en groene bestrating.

1. Geen bestrating

Door tegels weg te halen, kan regenwater sneller wegzakken in de bodem. Overweeg om deze ruimte te gebruiken om je tuin te vergroenen met beplanting.

●○○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
○○○○ Kosten
●●○○ Onderhoud

Geschikt voor: moestuin, bomen, planten, tuinpad, oprit, parkeerplaats.

2. Houtsnippers, schors of cacaodoppen

Een halfverharding van natuurlijke en goed afbreekbare materialen is zeer duurzaam. De houtsnippers en cacaodoppen zijn waterdoorlatend en verhinderen tegelijkertijd de groei van onkruid. Daarnaast warmt deze halfverharding minder op dan klinkers of stenen waardoor je tuin minder opwarmt en de bodem minder uitdroogt. Deze verharding moet wel bijna jaarlijks worden aangevuld.

●○○○ Moeilijkheid
●●●○ Impact
●●●○ Kosten
●●●○ Onderhoud

Geschikt voor: tuinpad en als bodembedekker.

3. Grind, split, gravel, (klei)schelpen en lavasteen

Regenwater kan met deze halfverharding ongehinderd stromen naar de bodem. Het onderhoud bestaat uit het af en toe harken om de verharding te egaliseren. Een keuze zou kunnen zijn om stabilisatiematten te plaatsen onder de verharding. Dit zorgt echter wel voor hogere kosten. Tip: grind is schaars en de winning tast het landschap aan. Gebruik daarom liever split, gravel, (klei)schelpen of lavasteen.

●○○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

4. Open bestratingspatroon

Een open bestratingspatroon kan gemaakt worden door gewone klinkers of stenen met een bredere voeg of in een open patroon te leggen en de voegen te vullen met gras, zand of een groene bodembedekker. Er bestaan ook speciale stenen die zijn voorzien van noppen. Deze noppen zorgen ervoor dat de klinkers met een open voeg worden gelegd.

●●○○ Moeilijkheid
●○○○ Impact
●○○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

5. Grasbetonstenen en grastegels

Deze verharding bestaat uit stenen met veel ruimte voor bodembedekkers. Hierdoor kan water snel in de bodem trekken. Daarnaast zorgt het gras of andere bodembedekker voor minder opwarming van het oppervlak en dus voor meer verkoeling dan normale bestrating.

●○○○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●●○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad.

6. Poreuze stenen en klinkers

Poreuze klinkers hebben een grovere korrelstructuur met veel poriën. Daardoor is er meer ruimte voor water om te infiltreren naar het grondwater. Ze zorgen niet voor verkoeling.

●●○○ Moeilijkheid
●○○○ Impact
●●○○ Kosten
●○○○ Onderhoud

Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad.

7. Houten vlonder

Door de planken van een houten vlonder kan water in de bodem zakken. Een waterdoorlatende antiworteldoek onder de vlonder voorkomt ongewenst onkruid. Een houten vlonder is relatief onderhoudsarm als hij op een zonnige plek ligt. In een schaduwrijke omgeving zal soms algengroei moeten worden verwijderd. Gebruik bij voorkeur Europees hout voorzien van een FSC- en PFEC- keurmerk.

●●●○ Moeilijkheid
●●○○ Impact
●●○○ Kosten
●●○○ Onderhoud

Geschikt voor: terras en tuinpad.

Belangrijke tips voor groene bestrating

  • Houd de tuin zo groen mogelijk en minimaliseer de verharding (maximaal een derde van het tuinoppervlak).
  • Gebruik tweedehands stenen, deze zijn goedkoper en hergebruik van materialen is duurzaam. Mocht tweedehands niet lukken, let dan op deze milieubewuste keurmerken bij de keuze van nieuwe bestrating.
  • Bekijk het infoblad ‘Waterpasserende verharding’ voor meer informatie en foto’s.

Informatiepunt Klimaatadaptatie

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving. Bekijk al onze blogs en ontdek alle mogelijkheden.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    07 november 2024 Brabants Bodem: Bouwen aan natuurinclusieve landbouw
  • Blog
    24 oktober 2024 Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!
  • Blog
    01 oktober 2024 Helden van Plan Boom: Ad Adriaans
  • Blog
    24 september 2024 Vier groene boekentips voor de koude herfstdagen
  • Blog
    19 september 2024 Helden van Plan Boom: Margo van Beem

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!