Juridische hulp: Rechtsbijstandverzekering
augustus 13, 2021
Juridische hulp: Rechtsbijstandverzekering
Heb je juridische hulp nodig bij ongewenste, ruimtelijke ontwikkelingen? Jouw bestaande rechtsbijstandverzekering kan mogelijk uitkomst bieden.
Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, bijvoorbeeld bij een verzekeraar of vakbond, kun je de zaak waar je tegen wil optreden aan hen voorleggen. Zijn er meerdere mensen in jouw buurt met hetzelfde belang, dan kun je samen optrekken.
Rechtsbijstandverzekeringen hebben specifieke regels voor collectieve acties. Informatie hierover vind je in de voorwaarden van jouw rechtsbijstandverzekering.
Meld jouw zaak op tijd
Je kunt jouw zaak al melden als er nog geen direct juridisch geschil is. Bijvoorbeeld als jouw gemeente plannen heeft die nog niet concreet zijn uitgewerkt in een bestemmingsplan. Daarmee voorkom je het risico dat de rechtsbijstandverzekeraar of vakbond jouw zaak afwijst, omdat je deze mogelijk nadelig hebt beïnvloed.
Ga dus niet eerst zelf allerlei acties ondernemen, maar win informatie in en deel die met je verzekeraar of vakbond.
! Let op: de meeste rechtsbijstandverzekeringen kennen een wachttijd van 3 maanden. Ook zijn geschillen die ontstonden voor het ingaan van de verzekering niet verzekerd. Ga je dus niet pas verzekeren wanneer er al iets aan de hand is waar je misschien tegen wil optreden.
Vrije advocaatkeuze
Wanneer een juridische procedure nodig is om een zaak op te lossen en de inzet van een advocaat daarbij verplicht is, dan kun je zelf een advocaat kiezen op kosten van de rechtsbijstandverzekering.
Meld dit altijd vooraf bij je verzekeraar of vakbond. Er geldt in die situatie wel een maximale kostenvergoeding.
Gesubsidieerde rechtshulp
Voor organisaties
De Rijksoverheid biedt de mogelijkheid aan kleine natuur- en milieuverenigingen en stichtingen om te procederen op kosten van de overheid. Daarbij geldt wel een eigen bijdrage en de griffiekosten zijn voor rekening van de vereniging.
Op de website milieurechtsbijstand.nl staan de advocaten vermeld die op deze basis werken. Belangrijk hierbij is dat in de statuten van de organisatie op orde zijn. Je leest hier meer over in het blog “Zijn je statuten op orde?”
Voor particulieren
Hebben jij en andere belanghebbenden geen rechtsbijstandverzekering en ben je ook niet aangesloten bij een natuur- en milieuvereniging, dan kom je misschien toch in aanmerking voor rechtshulp die door de overheid wordt gesubsidieerd.
Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de site van de Rijksoverheid.
Wil je meer weten?
Onze partnerorganisatie Milieudefensie heeft op haar website een toolkit met informatie, veel gestelde vragen en voorbeeldbrieven.
Kijk voor alle tools en informatie op de site van Milieudefensie.
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
Onze laatste blogs
-
Blog07 november 2024 Brabants Bodem: Bouwen aan natuurinclusieve landbouw
-
Blog24 oktober 2024 Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!
-
Blog01 oktober 2024 Helden van Plan Boom: Ad Adriaans
-
Blog24 september 2024 Vier groene boekentips voor de koude herfstdagen
-
Blog19 september 2024 Helden van Plan Boom: Margo van Beem
Meer blogs
JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!