“Een uitdaging is wel het verwachtingsmanagement: we hebben het over het verminderen van hittestress en dan kom je soms met sprietjes aanzetten. Dat moet je dan uitleggen. En het weer werkt niet altijd mee. Gelukkig was het plantmateriaal het laatste jaar wat robuuster, omdat er de maanden voor het rooien voldoende neerslag was gevallen.”
Waarom vind je het belangrijk om steeds aan Plan Boom mee te doen?
“Wij willen als vereniging meer groen. Meer groen, dat wil zeggen: meer groene verbindingszones, meer stapstenen, meer flora en fauna. Met meer groen kun je ook warmtestress verminderen, al merk je dat misschien niet meteen, maar je moet ergens beginnen. We willen meer groen, niet alleen fysiek vanwege de biodiversiteit maar ook omdat groen fijn is. En ook het educatieve aspect nemen we mee, we willen mensen anders naar groen laten kijken, door uit te leggen dat een verscheidenheid aan bomen veel meer biodiversiteit biedt dan monocultuur met meters laurierkers en geschoren taxushagen. Of doe het allebei, ons doel is hoe dan ook meer groen.”
Wat is je persoonlijke motivatie om hier zoveel energie in te stoppen?
“Wat voor ons als vereniging belangrijk is, is ook voor mij persoonlijk belangrijk. Bomen planten geeft heel veel voldoening: je hebt er allemaal iets aan. En ik profiteer zelf ook mee. Wat me extra enthousiast maakt voor de plantacties is het directe resultaat. We hebben een fantastisch plantteam. Per persoon zetten onze mensen zo’n 75 boompjes per dagdeel in de grond. Kijk je aan het eind van de ochtend om, dan zie je werkelijk al veel staan.
Maar het is niet alleen het resultaat maar ook het feit dat je het samen doet, de samenwerking en het gezamenlijke doel. Groen is niet alleen verbinding in de zin van ecologische verbinding. Groen is ook verbindend, samen aan groen werken is belangrijk, dat is iets wat we niet moeten onderschatten. Lekker samen met je handen in de grond. Dat is heel aards, heel mooi.”
Wat is je wens voor de toekomst van Plan Boom?
“De formule van de plantactie is prima. Wij kunnen nog wel vooruit en we kunnen nog wel genoeg locaties vinden. Ook de plantenkeuze is goed. Het mooiste zou ik het vinden als ze allemaal werkelijk in de eigen regio zijn gekweekt, ook al kun je dan misschien minder soorten hebben.
En wat nog niet zo goed gelukt is: het afgelopen jaar mochten ook agrariërs meedoen. Die bleken toch wat terughoudend, ook al heeft Plan Boom geen wurgcontract (de bomen hoeven niet eeuwig te blijven staan) en zijn er daarnaast mogelijkheden voor compensatie bij verlies van opbrengst als minder akkerland benut kan worden.
Juist in het agrarisch buitengebied zijn veel open gebieden. Ik zou het fijn vinden als we groen op weilanden zouden kunnen aanplanten, meer vogelbosjes, struwelen en houtsingels, in brede zin voor biodiversiteit maar ook als schaduwplaats voor het vee. Daar hebben we een ander verhaal voor nodig, voor ‘een bosje voor de koeien’. Daar kunnen we wel hulp bij gebruiken. Er zijn vast al goede voorbeelden te vinden en kunnen we na de eerste schapen over de dam, de rest laten volgen?”
Wil jij ook een ‘Held van Plan Boom’ worden? Houd het nieuws op onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan lees je wanneer de acties weer beginnen.