Helden van Plan Boom: Ad Adriaans

Helden van Plan Boom: Ad Adriaans

Plan Boom heeft een missie: samen bomen planten voor een groener en gezonder Nederland. Brabant deed de afgelopen jaren mee met boomplantacties en met acties waarbij boompjes uitgedeeld worden. Enthousiaste vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Zonder hen geen Plan Boom. We vroegen een aantal van hen naar hun ervaringen en drijfveren: de ‘Helden van Plan Boom’. 

oktober 1, 2024

Eén van deze helden is Ad Adriaans, lid van IVN Helmond. IVN Helmond deed drie jaar mee aan de uitdeelactie.  

Hoe kijk je terug op Plan Boom?

“We hebben drie jaar meegedaan aan de uitdeelactie, in totaal hebben we 2000 stuks boompjes uitgedeeld. Ik heb wel moeite gedaan ook aan de plantactie mee te doen, maar ik heb niemand kunnen interesseren om grote aantallen af te nemen. Ik had zelf wel graag gezien dat we met een plantactie ook wat grotere afnemers hadden bereikt.  

We hebben met de uitdeelactie wel een stukje van de educatieve doelstelling van IVN kunnen behalen. Want van de ene kant gaat het om het vergroenen van Brabant en de eigen leefomgeving. Aan de andere kant is er het educatieve aspect, het besef dat groen niet alleen op de wadden of in de Ardennen te vinden is, maar begint bij je eigen voordeur. Ik vind dit mooi gezegd: ‘Al onze tuinen samen zijn het grootste natuurgebied van Nederland.’ We moeten aandacht besteden aan de vierkante meters om ons eigen huis. 

Het mooiste bij de uitdeelacties was, dat daar ook jongere mensen op af komen. En dan niet omdat het gratis is. Er kwamen echt heel veel gemotiveerde mensen, ook met kinderen erbij. We hielpen ze met uitzoeken en zelf hebben we afbeeldingen van bomen gemaakt in zomertenue zodat je kon zien wat het ging worden. We zeggen ook altijd: dit weekend nog aanplanten, anders drogen die worteltjes uit, en dan gaat het dood. We hebben alleen geen zicht op het resultaat na twee of drie jaar.” 

“Het gaat ook om het besef dat groen niet alleen op de wadden of in de Ardennen te vinden is, maar begint bij je eigen voordeur.”

Ad Adriaans

Hoe gaan jullie te werk?

“We hebben de uitdeeldag steeds georganiseerd bij het IVN-trefpunt in Helmond, dat is een paviljoen in speeltuin Helmond-West. Daar komen altijd veel mensen, dus dan heb je al publiciteit. We hebben als IVN daar vlakbij ook een Tiny Forest aangeplant. Mensen kunnen daar zien hoe het boompje in hun eigen tuin wordt na twee, drie jaar. Vanaf het begin vonden we het een mooie locatie voor onze uitdeeldag. 

We hebben altijd een soort tent mee en met een paar man is die snel opgezet. Daar stoken we een gezellig vuurtje bij, we hebben wat potten met koffie. De boompjes hebben we dan mooi uitgestald, zodat iedereen kan kiezen. Het was het eerste jaar meteen de hele ochtend een gezellige drukte. En als je al die enthousiaste mensen ziet die je dan blij kunt maken, dan geniet ik, en ik weet zeker: mijn teamgenoten ook. We waren elk jaar aanwezig met vijf of zes mensen. IVN Helmond heeft een actieve natuurbeheerwerkgroep en een enthousiaste bomenwerkgroep.  

Ons uitgangspunt was ook: binnen drie uur moet alles weg. Het heeft geen zin om kritisch en ‘zuunig’ te doen. Als je het meegeeft is zoiets 60 cm. Dat is teleurstellend bij kinderen: één zo’n dun ‘stokje’. Als mensen aangaven dat ze ruimte hadden voor drie of vier of vijf: prima. Zo waren we in het eerste jaar in no time alles kwijt.  

Het is wel een uitdaging om iedereen te bereiken. Het eerste jaar kregen we veel medewerking van de media. We hebben een actieve stadsomroep ‘Dit is Helmond’. Er kwam een radioverslaggever. Dan kom je bij mensen in de huiskamer, en dat heeft ertoe geleid dat we die 1000 boompjes bosplantsoen in drie uur tijd allemaal kwijt waren.”  

Waarom vind je het belangrijk om steeds aan Plan Boom mee te doen?

“Als IVN-afdeling in de stad vind ik het belangrijk om stadsmensen te overtuigen en te raken. Helmond is een compact stedelijk gebied. Er is een groeiend besef dat tuintjes versteend raken en dat we met zijn allen wat moeten doen. Ik denk dat we dat met de uitdeelacties van Plan Boom hebben kunnen bereiken. Dat heeft een educatief aspect.  

Daarbij: het gaat ook om het vergroenen van je eigen leefomgeving. Er moet veel meer groen komen. Groen en blauw zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde leefomgeving, die zijn we de afgelopen jaren met de welvaartsgroei kwijtgeraakt. Zeker in de stad. Kinderen zitten steeds meer achter een scherm en zijn steeds minder buiten. Daarmee doen we onszelf als mens tekort. Ook in het kader van de gezondheid van kinderen is groen en bewegen heel belangrijk.” 

Wat is je persoonlijke motivatie om hier zoveel energie in te stoppen?

“Ik kom uit het onderwijs, en voor de klas ga je beseffen hoe belangrijk educatie is. Educatie trekken we bij het IVN door naar de volwassen wereld: we zijn samen de natuur. De natuur is niet van ons, wij zijn onderdeel van de natuur! Dat moeten we leren zien.” 

Wat is je wens voor de toekomst van Plan Boom?

“Ik hoop dat Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie een vervolg weten te geven aan Plan Boom. Het was plezierig en ruim gefaciliteerd, je hoefde alleen maar in te stappen. Je moest het er even voor over hebben om de boompjes op te halen. Vervolgens kon je het zo uitdelen: heel makkelijk en laagdrempelig voor organisaties zoals wij.  

Ik wil me in een vervolg graag inspannen om grotere afnemers te bereiken en te enthousiasmeren. Individuele boompjes in achtertuinen ziet niemand, maar voor subsidieverstrekkers is beeldmateriaal heel belangrijk. Dat is ook het succes bij de Tiny Forests waar we er inmiddels bijna drie van hebben in Helmond.  

Het is misschien ook een mooi doel om scholen te interesseren om samen met gemeenten Tiny Forests aan te planten. Ook binnen de stad zijn er nog voldoende groene en open plekken waar op een meer grootschalige manier kan worden aangeplant.” 

Over Plan Boom 

Plan Boom is onderdeel van de grote bomenbeweging in Nederland. Het doel: miljoenen bomen planten door het hele land. Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit.

Het project werd in Brabant de afgelopen jaren georganiseerd door Brabants Landschap, IVN Brabant en de Brabantse Milieufederatie. In 2024 organiseert Brabants Landschap de plantacties.

Meer informatie

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    03 oktober 2024 Op avontuur naar het Zandpad van de Luieboom
  • Nieuws
    20 september 2024 Op weg naar een betere toekomst voor dieren: overhandiging oproep voor duurzame, dierwaardige veehouderij in Brabant
  • Nieuws
    17 september 2024 Oproep aan kabinet-Schoof van NMF: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken
  • Nieuws
    12 september 2024 Kies voor gezonde Brabanders, gezonde natuur en gezonde landbouw
  • Nieuws
    09 september 2024 Vervolgproject Buurtvoedselbossen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER