Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!

oktober 24, 2024

Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!

In Overijssel steken bewoners zelf de handen uit de mouwen om hun buurt te vergroenen. Foto: Albert Bartelds

Voor je werk ben je bevlogen aan de slag met de verduurzaming van onze leefomgeving. Je weet precies hoe de vork in de steel zit, bedenkt duurzame oplossingen en stimuleert anderen om daarmee aan de slag te gaan. Wie kan dan beter dan jijzelf in jouw woonomgeving het voortouw nemen en een duurzaam lokaal initiatief starten? Wees die koploper en neem je buren en kennissen mee in jouw project! Diwi Nieboer, transitiemedewerker water, bodem en landbouw, ging op zoek naar inspirerende voorbeelden. In deze blog deelt ze haar bevindingen, die ze onder andere opdeed in gesprek met Ragna Eeken (gemeenteambtenaar).

Door: Diwi Nieboer

“Behoud van moeder aarde vraagt om anders te leven, bewust en met een kleine footprint. Als je je hiervan bewust bent en anders leven in de praktijk brengt, zie je veel koppelkansen”, vertelt Ragna Eeken. Ze werkt als Regisseur Klimaatadaptatie bij de gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel en in haar vrije tijd is ze betrokken bij het realiseren van een  kleine duurzame woongemeenschap . “Ik kom privé met veel verschillende zaken in aanraking die gelinkt zijn aan het werk van collega’s en van mijzelf.  “Bij het realiseren van een duurzame woongemeenschap komen veel aspecten aanbod, zoals hoe spaarzaam en duurzaam met water, energie en grondstoffen om te gaan, sociale cohesie en gezonde voedselvoorziening.” Zo wil Ragna bij de (ver)bouw(ing) zoveel mogelijk biobased materialen gebruiken, liefst geproduceerd in de directe omgeving.  Bij de gemeenten is het bouwen met biobased materialen nog redelijk onbekend.  “Binnen mijn werk probeer ik kennis te delen en ‘zaadjes te planten’. Zo is intern een sessie georganiseerd over de klimaatadaptatieve leefomgeving en biobased bouwen.”

Pak op wat bij je past

Natuurlijk kan en wil niet iedereen een  eigen duurzame woongemeenschap realiseren of daarin wonen, maar je kunt wel op jouw manier in jouw omgeving aan de slag. Kies iets wat bij je past! Denk aan het vergroenen van je straat door het onderhoud van een biodivers plantenperk, de adoptie van een boomspiegel, het afkoppelen van regenpijpen, de aanleg en het onderhoud van een buurtmoestuin of een buurtvoedselbos, de organisatie van een repair cafe of een koffiedrinkuurtje met buurtgenoten; er zijn heel veel mogelijkheden. Dit soort initiatieven vragen relatief weinig tijd, zegt Ragna: “Met een paar uurtjes per maand maak  je al een verschil door de inzet van jouw kennis en kunnen!”

Merken wat wel en niet werkt

Door zelf actief te worden merk je wat wel en niet werkt. “Ga eens kijken in je eigen buurt wat voor initiatieven er zijn”, raadt Ragna aan. “Probeer vanuit je eigen kennis initiatieven samen te pakken en sterker te maken. Zo bundel je de krachten.” Daar help je jezelf, je leefomgeving en je collega-ambtenaren van jouw woongemeente mee. Daarbij kan je toetsen wat jij en/of collega’s achter een bureau hebben bedacht, in de praktijk echt werkt. Je ontdekt wat beter kan en wat je beter niet kunt doen. Verder begrijp je beter waar inwoners voor staan, als ze met een initiatief bij de gemeente aankloppen. Ragna: “Ik ervaar het als heel waardevol dat ik privé als initiatiefnemer aan de ene kant van de tafel en op mijn werk als ambtenaar aan de andere kant van de tafel zit. Ik snap waar inwoners tegenaan lopen en ben daardoor opener en eerlijker. Ik weet hoe belangrijk het is om goed te communiceren en helder te zijn over wat je voor inwoners kan doen.”

Spoorpark Tilburg en Zeisteam Zundert

Inspirerende voorbeelden te over. Zo is het Spoorpark in Tilburg tot stand gekomen met een burgerinitiatief. Dit enorme park is ontworpen en bedacht door een groepje burgers, dat daarbij begeleid is door de gemeente. In Zundert heeft een groepje inwoners het Zeisteam Zundert gevormd en onderhoudt met de zeis een paar stukjes openbaar groen om de biodiversiteit te bevorderen. Zoek iets wat bij jou past en ga daarmee aan de slag. Want hoe goed en inspirerend is het om in de praktijk te brengen waar je op je werk vooral op papier mee bezig bent. En om onderdeel uit te maken van de “het kan wel”-beweging! Als het gros van de ambtenaren op deze manier laat zien dat het heel normaal is om zelf in je eigen buurt aan de slag te gaan, kunnen we samen een positief sneeuwbaleffect in Brabant starten.

Ga op onderzoek uit

Elke gemeente heeft eigen regels waaraan een burgerinitiatief moet voldoen en potjes voor de financiering. In een van onze eerdere blogs lees je meer hierover. Met het uitdaagrecht kun je de gemeente uitdagen om een taak over te nemen (zoals het Zeisteam in Zundert gedaan heeft) voor het budget dat de gemeente daarvoor heeft. Sommige gemeenten hebben ook andere potjes zoals het Klimaatfonds van de gemeente Tilburg, waaruit ook klimaatmaatregelen in de openbare ruimte gefinancierd worden. Ga dus op onderzoek uit in jouw gemeente, kijk wat bij je past en ga samen met je buurt aan de slag!

Wil je inspiratie over hoe je start met een buurtinitiatief? Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden. Of neem contact op met een natuur of milieugroep bij jou in de buurt. Woon je in het gebied van Waterschap de Dommel? Dan kan wellicht het project Inwoners aan Zet je verder helpen. Via het e-mailadres van Inwoners aan Zet kun je ook in contact komen met Ragna Eeken.

Succes en veel plezier!

Profiel Diwi Nieboer

Diwi Nieboer

Transitiemedewerker landbouw, bodem en water

Meer lezen?

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    05 november 2024 Samen op de bres voor een gezonde leefomgeving
  • Nieuws
    31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
  • Nieuws
    31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
  • Nieuws
    22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
  • Nieuws
    22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER