Ben je benieuwd waar je nu biologische en duurzame boeren kunt vinden om een mooi stukje vlees te halen? Kijk eens op de GoodFoodClub! Daar vindt je adressen van duurzame boeren in de buurt, maar ook vega(n) cateraars en restaurants of biologische weekmarkten.
Duurzaam BBQ’en, hoe doe je dat?
Duurzaam BBQ'en, hoe doe je dat?
Met dit warme weer is het barbecue seizoen echt weer begonnen. Misschien heb je zelf de BBQ al aangestoken, of heb je die van de buren geroken. Het is een echte zomertraditie! Maar hoe doe je dat eigenlijk, duurzaam BBQ’en? We vragen het Joep van Overbeek, medewerker duurzame landbouw en voedsel.
Geschreven door: Joep van Overbeek
Als gezin zijn we altijd zo veel mogelijk buiten. Zodra het kan, koken we dan ook graag in de buitenlucht. BBQ’en is een erg populaire manier in Nederland om samen buiten te koken en eten. Het wordt echter ook steeds meer duidelijk dat BBQ’en geen duurzame manier van koken is. Daarbij is het ook erg belangrijk hoe je BBQ’t. Maar wat kun je nu doen om het duurzamer te maken? Wat tips voor wat je op het menu zet en waar je mee stookt!
Wat staat er op het menu?
Wanneer je boodschappen doet voor een BBQ kom je in de supermarkt vaak grote pakketten met een hoop vlees tegen. Makkelijk om mee te nemen, maar inmiddels is ook bekend dat vlees niet duurzaam is. Ontbossing voor veevoer, dierwelzijn-problemen, CO2-uitstoot en stikstof zijn maar een paar van de uitdagingen van de veehouderij. Daarnaast is veel vlees eten ook gewoon ongezond. Wat minder vlees mag dus best. Maar hoe zorg je er nu voor dat je toch een volledige BBQ op tafel zet?
Een paar tips voor een lekker én duurzaam BBQ menu:
- Gooi eens wat vleesvervangers op de grill!
De kwaliteit van vleesvervangers is de laatste jaren enorm gestegen en voor smaakbeleving doet het echt niet per sé meer onder voor vlees. Je hebt natuurlijk vleesvervangers die qua smaak en textuur op vlees lijken, maar juist ook die een compleet eigen smaakbeleving geven. Zo halen wij thuis regelmatig burgers van bijvoorbeeld champignons en gran formaggio: een volle, eigen smaak en niet te machtig of vet. Probeer het eens!
- Maak er een hele maaltijd van!
Gegrilde groenten, gepofte aardappel met een goede saus of bijvoorbeeld gevulde portobello’s voegen veel toe aan je BBQ. Het zorgt voor een lekkere afwisseling en maakt het menu minder eentonig.
- Als je vlees haalt, haal het dan biologisch of van een biologische of natuurinclusieve boer uit de buurt.
Investeer op die manier in een mooi, duurzamer en kwalitatief stuk vlees. Je kan er dan ook echt wat bijzonders van maken, met een goede rub of marinade. Dat stellen je gasten ook veel meer op prijs dan een kilo platte burgertjes en te zoute speklapjes uit de supermarkt.
GoodFoodClub
Waar stook je mee?
Door het stoken van hout(skool) komt er veel rook en daarmee fijnstof in de lucht. Ook stoot het veel CO2 uit. Dat geeft overlast aan de buren en vervuiling. Fijnstof veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. Zo is het een oorzaak van allerlei luchtwegproblemen, zoals astma bij kinderen, hart- en vaatziekten en longkanker.
Aan die typische BBQ-lucht hangt dus wel een prijskaartje. Maar niet getreurd! Je kunt nog steeds lekker BBQ’en terwijl je hier rekening mee houdt. Een paar tips:
- Gebruik een duurzamer variant: kokosbriketten.
Deze branden schoner dan houtskool en zijn vaak gemaakt van restafval uit de kokosnotenteelt. Ook rookt het een stuk minder, dat vinden je buren leuk! Vermijd bovenal de goedkoopste houtskool en briketten: deze roken het ergst en er zitten vaak allerlei brandversnellers en chemische middelen op. Die wil je niet op je eten of in de lucht hebben. Soms wordt er zelfs regenwoud voor gekapt.
- Check van tevoren ook even op het Stookalert van het RIVM of er voldoende wind staat, zodat de rook niet blijft hangen.
- Een nog schonere oplossing is een elektrische BBQ, dan heb je geen rook en fijnstof.
Als je zonnepanelen hebt, BBQ je op een zonnige zomerdag dan zelfs gratis! Ook zijn ze veel sneller warm, dan is het stokbrood dus niet al op voordat de BBQ écht begint.
Meer tips om duurzaam te BBQ’en? Neem ook eens een kijkje op Milieucentraal of haal inspiratie uit deze lekkere recepten!
Vragen of in contact komen?
Joep van Overbeek
Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie
Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl
-
Nieuws05 november 2024 Samen op de bres voor een gezonde leefomgeving
-
Nieuws31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
-
Nieuws31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
-
Nieuws22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
-
Nieuws22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht
Meer nieuws
DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!