Superhittegolf | 7x water besparen in de tuin
augustus 11, 2020
7x water besparen in de tuin
Het is heet, bloedheet. De temperaturen schieten door het plafond en met deze hitte is elk beetje verkoeling heel welkom, óók voor planten en dieren. Daarom 7 tips om te zorgen voor verkoeling in de tuin en water te besparen. Want je weet, elke druppel telt.
- 1. Ga voor een groene en watervriendelijke tuin
Een tuin met veel groen kan de temperatuur met een aantal graden verlagen. Op een zonnige dag merk je direct dat jouw tuin koeler is dan die van de buren. Je hoeft een tuin met veel planten ook minder vaak te besproeien, daarnaast verhoog je de biodiversiteit en trek je vogels en vlinders aan. Wil je het grootser aanpakken, plant dan een boom en haal tegelijkertijd CO2 uit de lucht.
- 2. Installeer een regenton
Regenwater heeft de perfecte kwaliteit voor het besproeien van de tuin. Het installeren van een regenton is dan ook een goede en waardevolle stap om water te besparen in de tuin. Eenvoudig en simpel vang je het waardevolle regenwater op, zo heb je altijd genoeg water om ook in tijden van droogte de planten water te geven. En het mooie is, regenwater is nog gratis ook.
- 3. Regenpijp afkoppelen
In wijken, buurten en steden met veel gebouwen telt elke druppel regenwater. Het is dan ook belangrijk om het regenwater zo goed mogelijk op te vangen en te voorkomen dat het waardevolle water verdwijnt in het riool. Na het installeren van een regenton koppel je de overige regenpijpen af. Zo zorg je dat het water direct kan infiltreren in de bodem en het grondwater (een klein beetje) kan aanvullen. Je hoeft daarnaast de planten minder vaak water te geven en kunt meer genieten van jouw groene oase.
- 4. Vergroen je gevel met een geveltuintje
Klimplanten zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor verkoeling. Ze zorgen voor een natuurlijke isolatie van je woning. Het groen van de planten beschermt de gevel tegen opwarming door de zon en ik de winter houden ze de warmte binnen. Klimplanten hebben daarnaast nog een belangrijk effect voor het vasthouden van water in de bodem. De planten die in de volle grond staan vangen regenwater op, laten het water in de grond infiltreren en vertragen daarmee de afvoer van dit waardevolle water naar het riool.
Meer weten? Kijk op de site van Welkom bij Kant.
- 5. Ga voor natuurlijke verkoeling met een groen dak
Een groen dak helpt tegen de hitte. De groene plantjes, zoals sedum, dragen net als klimplanten bij aan de isolatie van je huis tegen warmte, maar ook kou in de winter. Een groen dak zorgt er daarnaast voor dat zonnepanelen op een plat dak beter werken. Als het dak te warm wordt, kunnen zonnepanelen minder goed duurzame energie opwekken.
Planten die groeien op het dak kunnen ook beter water vasthouden in tijden van hevige neerslag. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, maar het ziet er vooral heel mooi uit.
- 6. Kies voor natuurlijke bestrating
Een tuin die bestraat is met steen voelt veel warmer aan dan een tuin met veel groen. Maak je tuin dan ook zo groen mogelijk. Vervang de stenen bestrating door meerjarige planten, leg een grasveld aan of kies voor natuurlijke en waterbesparende verharding. Als het dan regent in de zomer kan het in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, daarmee voorkom je dat het waardevolle en gratis regenwater in het riool verdwijnt. Streef hierbij naar minimaal 60% groen in je tuin.
Wil je weten welke soorten natuurlijke bestrating je kan gebruiken? Kijk op de site van Blauwe Tuinen.
- 7. Maak een regenwatervijver
Een regenwatervijver is nooit saai. Waar een reguliere vijver altijd een gelijke waterstand heeft, wisselt deze bij een regenwatervijver. Vol na een flinke regenbui en bijna leeg in tijden van extreme droogte. Doordat het regenwater bij een fikse bui langzaam kan wegzakken in de bodem is het een van de manieren om zelf een bijdrage te leveren in het tegengaan van verdroging.
Meer weten? Kijk op de site van Eindhoven Duurzaam.
Meer weten
Voor meer tips over verdroging en wateroverlast, download het ‘Handboek voor de watervriendelijke tuin‘. Wil je meer weten over droogte en verdroging van onze Brabantse natuur? Neem dan contact op met Misha Mouwen.
Misha Mouwen
Water & Klimaat en adjunct-directeur
Het laatste nieuws
-
Nieuws05 november 2024 Samen op de bres voor een gezonde leefomgeving
-
Nieuws31 oktober 2024 Dichtwedstrijd: geef de Brabantse natuur een stem!
-
Nieuws31 oktober 2024 Rechten voor de natuur in Brabant - BMF-lezing 2024
-
Nieuws22 oktober 2024 Samen op zoek naar antwoorden op vragen over afval
-
Nieuws22 oktober 2024 In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht
Meer nieuws