31 x Biodiversiteit vergroten in jouw buurt

december 7, 2020

31 x Biodiversiteit vergroten in jouw buurt

Biodiversiteit is ontzettend belangrijk. Een grote variatie aan planten en dieren is essentieel voor ons leven. Het zorgt uiteindelijk voor schone lucht, schoon water en vruchtbare grond. En daar profiteren we allemaal van. Met deze 31 tips kan je zelf de biodiversiteit vergroten in jouw buurt.

Biodiversiteit is, simpel gezegd, alle vormen van leven op aarde en de manier waarop zij met elkaar samenleven. En herstel van biodiversiteit is nodig. Zodra er te veel soorten verdwijnen of uitsterven of juist één soort te veel overheerst, verdwijnt de balans en komt het leven op aarde in de problemen.

Gelukkig kunnen we iets doen! Vergroot met ons de biodiversiteit in je eigen achtertuin, straat, buurt of wijk. Samen maken we grijs groener.

1. Plant inheemse bloemen en planten

Veel inheemse insectensoorten zijn afhankelijk van planten die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Biodiversiteit is dan ook vaak een lokale aangelegenheid. Je kan de plantenwereld een handje helpen door inheemse soorten te zaaien of planten.

2. Verwijder onkruid met de hand of borstel

Onkruidverdelgers zijn vaak slecht voor het milieu. Het gif dood het onkruid, maar ook de planten en diersoorten die je wél in je tuin wilt zien. Verwijder onkruid dan ook bij voorkeur met de hand of gebruik een (ijzeren)borstel.

3. Leg een (regenwater)vijver aan in je tuin

Een vijver trekt veel nieuw leven aan in je tuin. Hoe groot of klein, rondom een vijver is het altijd een feest voor planten- en dieren. Natuurlijk zet je er wel water- en oeverplanten in en hou je de vijver vrij van vissen.

Wil je ook verdroging in je tuin voorkomen? Kies dan voor een regenwatervijver. Vol na een flinke regenbui en bijna leeg in tijden van extreme droogte. Doordat het regenwater bij een fikse bui langzaam kan wegzakken in de bodem is het een van de manieren om zelf een bijdrage te leveren in het tegengaan van verdroging.

4. Houd het donker

Doe het licht ’s nachts uit in je tuin. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld, maar al dat licht verstoort het bioritme van dieren en planten. De BMF vraagt met de Nacht van de Nacht aandacht voor lichtvervuiling, maar zelf kan je ook iets doen. Doe het licht uit in je tuin of balkon, en installeer een bewegingssensor om toch te zorgen voor een veilig gevoel als je slaapt.

5. Maak samen je straat groener

Een groene straat is mooier én beter voor de biodiversiteit. Samen met je buren kan je afspraken maken met de gemeente over het groenonderhoud van de straat. Zo kan je door slim te maaien en het ophangen van nestkastjes al een boost geven aan de biodiversiteit in je omgeving.

6. Spreek de gemeente of provincie aan

Jouw invloed om onze provincie biodiverser te maken, gaat verder dan je eigen omgeving. Je kan de provincie en gemeente aanspreken om het lokale beleid dat ze voeren, bijvoorbeeld als het gaat om biodiversiteit. Motiveer beleidsmakers om de meest biodiverse streek van Nederland te worden!

Alle 31 tips

Wil je meer doen? Ga voor alle 31 tips om de biodiversiteit te vergroten naar maakgrijsgroener.nl.

31 tips voor biodiversiteit

Heb je een foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    07 november 2024 Brabants Bodem: Bouwen aan natuurinclusieve landbouw
  • Blog
    24 oktober 2024 Duurzaamheidsprofessionals: Breng je kennis in praktijk!
  • Blog
    01 oktober 2024 Helden van Plan Boom: Ad Adriaans
  • Blog
    24 september 2024 Vier groene boekentips voor de koude herfstdagen
  • Blog
    19 september 2024 Helden van Plan Boom: Margo van Beem

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!