Natuur-, milieu- én bewonersorganisaties naar Raad van State over XXL-bedrijventerrein Wijkevoort

februari 8, 2022

Natuur-, milieu- én bewonersorganisaties naar Raad van State over XXL-bedrijventerrein Wijkevoort

Ter illustratie, foto: Hannes Egler via Unsplash

De Brabantse Milieufederatie (BMF) stapt samen met andere organisaties naar de Raad van State om de plannen voor het XXL-bedrijventerrein Wijkevoort van tafel te krijgen. Dat nieuwe bedrijventerrein is gepland aan de zuidwestzijde van Tilburg.

Er is veel weerstand tegen de komst van Wijkevoort. Het gebied is nu nog een kleinschalig agrarisch natuurlijk landschap. En juist in dit gebied wil de gemeente Tilburg een nieuw bedrijventerrein realiseren van 30 ha, dat op termijn kan uitgroeien tot 120 (!) ha.

Ruimte op bestaande bedrijventerreinen

De Brabantse Milieufederatie voert samen met bewonersverenigingen Buitengebied Zuidwest en Reeshof aan Zet (die zelf ook in beroep gaan), landschapsorganisaties uit Hulten en Gilze en Rijen, en de Vlaamse natuurorganisatie Markvallei aan dat de mogelijkheid om grootschalige bedrijfslocaties te bouwen leidt tot een verregaande aantasting van landschappelijke waarden.

“Op steeds meer plaatsen verrijzen bedrijfsterreinen die dergelijke grootschalige ontwikkelingen mogelijk maken”, zegt BMF-directeur Femke Dingemans. “Het bestemmingsplan Wijkevoort is bij uitstek (weer) een plan waarin dit gebeurt. En dat terwijl er in Brabant nog volop ruimte is om bestaande bedrijventerreinen verder te ontwikkelen.”

Om de ontwikkeling van Wijkevoort mogelijk te maken, worden twee melkveehouderijen, inclusief stikstofemissies, in het gebied opgekocht. Dingemans: “Als de stikstofrechten worden ingezet om Wijkevoort te kunnen bouwen, dan moet de overheid inzichtelijk maken welke andere maatregelen ze neemt om de daling van stikstofdepositie daadwerkelijk te realiseren.”

Open, onaangetast agrarisch coulisselandschap

Het gebied waar het bedrijventerrein gepland is behoort tot het Van Gogh Nationaal Park i.o. Het is nu nog een open, onaangetast agrarisch coulisselandschap.

“De komst van het bedrijventerrein zal het landschap onherkenbaar veranderen, waardevolle elementen zoals bomenstructuren zullen verdwijnen en soorten die hier leven, waaronder de steenuil en de kerkuil, moeten op zoek naar een ander leefgebied.”

De buurtschappen Hulten, Heikant en Klein Tilburg vormen van oudsher een cultuurhistorisch waardevol gebied. De open akkers, weiden en zichtlijnen zijn het volgens de organisaties waard om behouden te blijven, vanuit historisch en ruimtelijk oogpunt. Daarnaast is het voor recreanten een aantrekkelijk gebied om de drukte van de stad Tilburg te ontvluchten.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    24 maart 2025 Minder licht, meer zien! Van bewustwording naar concrete actie
  • Nieuws
    20 maart 2025 Plukroute Hank meest circulaire burgerinitiatief van Brabant
  • Nieuws
    18 maart 2025 Hoe komen natuur en energie samen in ons landschap?
  • Nieuws
    07 maart 2025 Meer impact dankzij de Postcode Loterij
  • Nieuws
    18 februari 2025 Vanaf 6 mei: Basiscursus Voedselbossen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!